2024. május 18. - Erik, Alexandra

SZDSZ: 13+1

Az SZDSZ 13 plusz egy pontban fogalmazta meg európai parlamenti (EP) választási programját. A hat csoportba osztott programpontok többek között a munkavállalókkal, a fejlesztésekkel, a kisebbségek védelmével, a mezőgazdasággal, az euró bevezetésével és az energiapolitikával is foglalkoznak.
2009. május 22. péntek 19:58 - HírExtra
Az SZDSZ a Szabadság és lehetőség csoportba sorolt programpontokban a munkavállalókat sújtó korlátozások megszüntetésével és a szolgáltatások szabad áramlásával foglalkozik.

A párt el akarja érni, hogy Ausztria és Németország még a 2011. május 1-jei határidő előtt szüntesse meg a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő korlátozásokat. A liberálisok egyúttal felül akarják vizsgáltatni a szolgáltatási irányelvet, hogy a jelenleginél kisebb körben érvényesüljenek a kivételek és mentességek.

A felzárkózás kapcsán a szabad demokraták a következő öt évben is fel akarnak lépni azért, hogy 2013 után is legalább a jelenlegi szinten álljanak Magyarország rendelkezésére a kohéziós és regionális fejlesztési források. Egyúttal egyszerűsíteni és gyorsítani akarják a források odaítélésének és felhasználásának eljárási rendjét.

Az SZDSZ kinyilvánította szándékát egy közös európai kisebbségi politikai alapjainak lerakására. A liberálisok el akarnak fogadtatni egy átfogó, a roma közösségek integrációját támogató stratégiát, amelyhez európai uniós forrásokat is igénybe vennének.

A liberálisok célkitűzései között szerepel a lisszaboni folyamat újraindítása is, és 2020-as céldátummal kötelező előirányzatokat akarnak elfogadtatni a kutatás-fejlesztésre és az informatikai hálózatok kialakítására.

Az SZDSZ növelni akarja a hallgatói, oktatói és kutatói ösztöndíj- és csereprogramokra fordítható forrásokat. Egyúttal azt is el szeretnék érni, hogy minden egyetemista legalább egy szemesztert egy másik uniós ország felsőoktatási intézményeiben tölthessen.

A szabad demokraták támogatják a közös mezőgazdasági politika átfogó reformját, amely a termelés mennyiségi ösztönzése helyett a vidékfejlesztésre és a tájgazdálkodásra helyezi a hangsúlyt.

Az SZDSZ kiáll a vasúti személyszállítás és a postai szolgáltatások liberalizációja mellett.

Kezdeményezik, hogy az EU az eddiginél hatékonyabb technikai és pénzügyi támogatást nyújtson az eurózónán kívüli tagállamoknak a közös valuta bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítéséhez.

Az SZDSZ szorgalmazza a közös európai energiapolitikai megalkotását és a Nabucco-gázvezeték megépítését. A klímaváltozás elleni küzdelem során szigorítanák és kiterjesztenék a kibocsátási kvóták kereskedelmének rendszerét, hogy a tagállamok a jövőben kevesebb üvegházhatású gázt bocsássanak ki.

A koppenhágai kritériumok alapján támogatják az EU további bővítését, céljuk, hogy Horvátország legkésőbb 2011-ig az unió teljes jogú tagjává váljon.

Az SZDSZ fellép az átláthatóbb és közérthetőbb közösségi jogalkotás érdekében, illetve azt is el akarja érni, hogy az EU az eddigi három központ - Brüsszel, Strasbourg és Luxemburg - helyett csak egyetlen, brüsszeli központtal rendelkezzen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását