2024. május 7. - Gizella

Veszteség, ha a fiatalok külföldön maradnak

Schmitt Pál szerint manapság a külföldön tanuló magyar diákok közül sokan nem jönnek vissza Magyarországra, ami nagy veszteség a család mellett az országnak is. A Fidesz európai parlamenti (EP-) listavezetője erről fiataloknak beszélt pénteken, Budapesten.
2009. május 22. péntek 19:17 - HírExtra
Az Európai Unió (EU) fiataloknak szóló diákcsereprogramjai gyakorta egyirányú utcát jelentenek Magyarországnak, hiszen egyrészt kevesen jönnek hozzánk az EU-ból tanulni, másrészt viszont tőlünk sokan mennek külföldi egyetemekre, ám sokan tanulmányaik után kint is maradnak - mondta Schmitt Pál a Fidesz ifjúsági tagozata és a Konrad Adenauer Alapítvány közös rendezvényén.

A politikus szerint ez nagy veszteség nemcsak a családnak, de az országnak is, hiszen ezek a fiatalok a megszerzett tudást, tapasztalatot külföldön hasznosítják. Hozzátette: óvodától a diplomáig csaknem 200 ezer euróba kerül egy gyermek taníttatása.
Mint mondta, egy olyan országban, amely nem bővelkedik természeti kincsekben, s amely maximum a mezőgazdaságában, a vízkészletében, a turizmusábn bízhat, a fiatalok távozása pótolhatatlan hiány okoz.

Ennek kapcsán a Fidesz EP-listavezetője emlékeztetett Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szavaira, aki Schmitt Pál szavai szerint egy alkalommal - látván, hogy húszszázalékos munkanélküliség van a fiatalok körében - azt jelentette ki, hogy ha nem tudnak elhelyezkedni, akkor elmehetnek külföldre.

Az Európai Unióban már túlléptünk azon, hogy csak gazdasági érdekekről beszéljünk - mondta -, hiszen ma már az értékek Európájáról kell beszélnünk. Így a tudás, a tanulás, a kultúra, a kulturális örökség, a diákok mobilitása, az egyetemek és iskolák minősége a meghatározó.

A tudás, a tanulás kapcsán a politikus úgy vélekedett, nem lehetünk nagyon büszkék a magyar fiatalok tudására, hiszen matematikában, olvasásban, szövegértésben, kommunikációban, helyzetfelismerésben nagyon gyengék, az európai átlag alattiak vagyunk.

Elgondolkoztató problémának nevezte, hogy a magyar oktatási intézmények - a nemzetközi rangsorok alapján - nagyon elmaradnak külföldi versenytársaiktól. Az oktatás gondjai között említette azt is, hogy nálunk az iskolák egy részét bezárják, a pedagógusok szerepét pedig "eljelentéktelenítik".

Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt örömmel fogadták be Magyarországot Európába, ám az elmúlt öt év - mint mondta - nem úgy alakult, "ahogyan terveztük".

Öt évvel ezelőtt azt mondtuk hogy fel fogunk zárkózni Európához az élet minden területén, ám az akkori szászlóshajóból sereghajtókká váltunk szinte minden területen - vélekedett.
Schmitt Pál szavai szerint az EU-ban nem is értik, hogy mi történt velünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását