2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szinten lehet tartani az uniós támogatásokat?

A Magyarországnak szánt felzárkózási támogatások szinten tartását, ha lehet növelését tekintik fontosnak a szabad demokraták az unió következő, 2014-2020-as költségvetési ciklusában.
2009. május 22. péntek 15:11 - HírExtra
A képviselő hozzáfűzte: szeretnék, hogy a következő hétéves időszakban a mostani 25 milliárd euróhoz hasonló nagyságrendű összeget vagy még többet kaphasson Magyarország felzárkózásra, amelyet egyebek mellett tömegközlekedésre, panelprogramra, városrészek rehabilitációjára lehet fordítani.

Kifejtette, hogy az egyre mélyülő társadalmi válságra - ami a közbeszéd eldurvulásában, a gyűlölködésben, az indulatok és szélsőségek térnyerésében nyilvánul meg - európai választ kell adni, ami a toleranciát, a humanizmust, a kölcsönös megértést jelenti.

Az SZDSZ 14 pontos cselekvési programot dolgozott ki az uniós választási kampányra, amelynek lényege, hogy bővíteni szeretné a magyar állampolgárok lehetőségeit, például a munkavállalás vagy a szolgáltatások terén. Könnyíteni kell az euróövezethez való csatlakozás feltételeit, az olcsóbb és biztonságosabb ellátás érdekében pedig közös energiapolitikát kell kialakítani.

Szent-Iványi István kiemelten fontosnak nevezte a tudás szabadságát, amely részben a kutatásra fordított összegek növelését, részben pedig az unió által biztosított hallgatói ösztöndíjak kiterjesztését jelenti. Folytatni akarják a kisebbségek védelmében tett lépéseket és az európai roma stratégiai programot - részletezte a politikus.

Beszélt arról, hogy az Európai Parlamentben a megkerülhetetlen harmadik erőt jelentik a liberálisok, de Magyarországnak az az érdeke, hogy a néppárti, a szocialista és a liberális frakcióban is erős képviselete legyen. "A szélsőségek előretörése az ország megítélését károsan befolyásolná" - fogalmazott.

Az SZDSZ meggyőződése az, hogy Magyarország nyert az elmúlt öt évben az uniós tagsággal, politikai, társadalmi és gazdasági haszna egyaránt volt a csatlakozásunknak. "Ha a gazdasági válság idején Magyarország nem lett volna az unió tagja, minden bizonnyal az államcsőd közelébe került volna" - közölte.

Azt mondta, hogy a szabad demokraták nem kritikátlanul, de Európa-pártiak, tudják, hogy Magyarország nem tudta maradéktalanul kihasználni a lehetőségeit, de van felzárkózás.
Glattfelder Béla, a Fidesz EP-képviselője egy nappal korábban szintén Keszthelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen azért kritizálta a liberálisokat, mert nem támogatják a jelenlegi uniós agrárpolitika fenntartását.

Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére Szent-Iványi István azt mondta: a liberálisok a reformot szorgalmazzák, mert a mostani rendszer alapvetően a nagybirtokosokat támogatja, ezért inkább a vidék népességmegtartó erejét és fejlesztését tartják előrébb valónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását