2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Brutálisan véres volt a berlini majális

Az elmúlt évek legbékétlenebb május elsejéjét élték át a berliniek. Erre utal az a vasárnap nyilvánosságra hozott hivatalos hatósági közlemény, amely szerint a péntekről szombatra virradó "ünnepi" összetűzésekben 289 rendőr sebesült meg.
2009. május 3. vasárnap 12:10 - HírExtra
A közlemény szerint az összecsapásokat szélsőbaloldali, illetve szélsőjobboldali csoportok provokálták ki, akik a munka ünnepén törtek, zúztak, s a rendőrökre támadtak, kövekkel és üvegekkel dobálva őket. A hatóságok szerint csak a véletlennek köszönhető, hogy haláleset nem történt. Összetűzések voltak Berlin más kerületeiben is, ahol a szélsőjobb-, illetve a szélsőbaloldal nyílt konfrontációját ugyancsak a rendőrök igyekeztek megakadályozni. A fővárosban egyébként több mint 5000 rendőr volt készenlétben, erősítést az egyes tartományok küldtek.

A hivatalos "mérleg" szerint egyedül a német fővárosban 289 személyt vettek őrizetbe, s többük ellen a biztonsági erők elleni erőszakos cselekmények miatt vádat emeltek. A hatóságok szerint régóta nem volt ilyen "durva" május elseje Németországban. Az erőszakos cselekményeket a rendőrség órákon keresztül hiába próbálta megfékezni.
A szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetők között összecsapások voltak több más német városban is. A rendőrség különböző helyszíneken ugyancsak több száz személyt vett őrizetbe.

Az önálló tartománynak számító Berlin belügyi szenátora egy vasárnapi interjúban az erőszak új formájáról beszélt. Ehrhart Körting utalt arra, hogy a szélsőséges tüntetők támadásai mindenekelőtt a rendőrök ellen irányultak. A szenátor kijelentette: a hatóságok a jövőben fontolóra veszik, hogy betiltják az ilyen jellegű tüntetéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását