2024. május 21. - Konstantin

Összefoglaló a hétvégi majálisokról

Az európai parlamenti kampány eltérő politikai üzenetei és a gazdasági válságkezelés kérdései álltak az első májusi hétvége párt- és szakszervezeti rendezvényeinek fókuszában.
2009. május 3. vasárnap 06:35 - HírExtra
Pénteken a szocialisták tartották hagyományos május 1-jei rendezvényüket a Városligetben, nem messze tőlük pedig a szakszervezetek rendezték meg saját majálisukat.

Az új miniszterelnök első nyilvános beszédében azt hangoztatta, hogy a szívós, kitartó, következetes, az országot egy irányba, előre vivő munka vezethet ki a válságból. Bajnai Gordon a rendezvényen - amely egyben az MSZP európai parlamenti kampányának nyitánya is volt - arról is beszélt: nem mindegy, hogy Magyarország kiket küld az Európai Unióba, olyanokat, akik a magyar belviszályt jelenítik meg Brüsszelben, vagy olyanokat, akik Magyarország értékeit mutatják meg.

A kormányfő, miután szakszervezeti vezetőkkel találkozott a Városligetben, arról beszélt: egyetértenek abban, hogy meg kell védeni Magyarországot a válság hatásaitól.
Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a találkozót követően azt emelte ki: mindkét fél a munkahelyek megőrzését, bővítését tartja a válságkezelés alapjának.

Ugyanebben az időben tartotta tiltakozó demonstrációját a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Kossuth téren.

Az érdekvédelmi szervezetek képviselői, köztük Gaskó István LIGA-elnök arra figyelmeztetett, hogy az új kormány programja kijelölt céljával ellentétben növeli a munkanélküliséget, csökkenti a reáljövedelmeket, drasztikusan rontja az életminőséget.
A Fidesz másnap ugyancsak a Városligetben tartott rendezvényt. Itt Orbán Viktor pártelnök azt mondta: Magyarországon nem a gazdasági válság kezelése, hanem a hatalmukat átmenteni akaró szocialisták politikai válságának kezelése folyik.

Az EP kampánynyitón a Fidesz elnöke azt mondta, a Gyurcsány-Bajnai-korszak árát fizeti az ország az újabb MSZP-csomaggal, amelytől - hiába minden áldozatvállalás - a helyzet nem jobb, hanem rosszabb lesz.

Legyen vége már ennek a sok éve tartó sötét korszaknak, amelyben a tolvajszellem vált uralkodó ideológiává - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a június 7-ei EP-választáson lehetősége nyílik arra, hogy egyszerre mondja ki az egész ország: elég volt.

Az SZDSZ a Városháza parkban tartotta meg rendezvényét. Az EP-kampánynyitón Szent-Iványi István azt mondta, Magyarország egyértelműen az európai uniós csatlakozás nyertese, mert sokat profitált a csatlakozásból.

Az EP-választás belpolitikai tétjének nevezte, hogy ki lesz a harmadik erő. A politikus azt mondta, kérdés, hogy a szélsőségesek képesek-e elfoglalni ezt a pozíciót, vagy a választók a demokratikus pártokra adják voksaikat. "Minden egyes SZDSZ-re adott szavazat üzenet, hogy gyűlölködéstől mentes országot akarunk" - mondta Szent-Iványi István.

A Jobbik pénteken az óbudai Hajógyári-szigeten tartott rendezvényt. Morvai Krisztina, a párt EP-listavezetője itt azt hangoztatta: a Jobbiknak és Magyarországnak történelmi feladata van az emberközpontú, igazságosságon alapuló világrend megteremtésében.
A listavezető szerint a június 7-i választáson ennek az új világnak kell összecsapnia a munkásokat kihasználó világgal.

Morvai Krisztina szerint a Jobbik küldetése, hogy helyreállítsa az eltorzított értékrendet, és világossá tegye: az igazság a megvetett és semmibe vett, tisztességes munkából tisztességesen élni kívánó emberek millióinál van.

A Lehet Más a Politika (LMP) kerekasztal-beszélgetésén pénteken Budapesten részt vett Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek európai parlamenti frakciójának vezetője, aki elmondta: szerinte az LMP rendelkezik azzal a lendülettel és mondanivalóval, amely szükséges ahhoz, hogy megkérdőjelezze és megváltoztassa az eddigi magyar politikát.
Szabó Tímea, az LMP és a Humanista Párt EP-listavezetője azt mondta, a globalizációnak olyan negatív hatásai vannak a társadalomra, a gazdaságra és a környezetre, amelyeket nemzetállami szinten nem lehet kezelni, ezért európai összefogásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását