2024. április 20. - Tivadar

Csak a nyomtatáson foghatnánk 30 milliárdot

Magyarországon évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra, ám hatékonyabb használattal több mint 30 milliárd forintot is meg lehetne takarítani évente.
2009. május 1. péntek 09:30 - HírExtra
Az angol Centre for Economics and Business Research (cebr) kutatóintézet felmérése szerint a teljes összegből 162 milliárd forintot a kihelyezett nyomtatásra, 263 milliárd forint a házon belüli nyomtatásra költenek el. Ésszerűbb használattal az előbbiből 10 milliárd forintot, az utóbbiból pedig 6,5-20 milliárd forintot lehetne megtakarítani éves szinten.

A nyomtatókat gyártó OKI Printing Solutions megbízásából a piacvezető független gazdasági tanácsadó cég, a cebr 23 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a többi között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban valamint számos közép-európai országban és a Közel-Keleten a szervezetek közel 260 milliárd dollárt költenek évente nyomtatásra, beleértve a mintegy 76,8 milliárd dollárnyi külső cég megbízásával elvégzett nyomtatást. Az összeg több, mint Írország teljes GDP-je.

A cebr szerint a költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne. Különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés területén. Mindez Magyarországon például közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3.500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékű.

A felmérés alapján Magyarországon a legnagyobb mértékű megtakarítás a közigazgatásban lenne elérhető, itt éves szinten 3,998 milliárd forint, míg az oktatási szektorban további 2,795 milliárd forintot lehetne spórolni a vázolt technikák alkalmazásával.

A kutatás megállapítja, hogy a hatékonyabb nyomtatásra való áttérés akár több mint 33 milliárd forinttal növelheti a magyar bruttó hazai terméket (GDP) és 2,6 milliárd forinttal a nettó exportot, mivel a hatékonyabbá váló magyar cégek az egész világon sokkal eredményesebben versenyezhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását