2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ma sem állapodtak meg a költségvetésről

Gyakorlatilag eredménytelenül zárult a főváros ez évi költségvetéséről folytatott frakcióközi egyeztetés keddi fordulója, amelyre a Fidesz frakcióvezetője el sem ment.
2009. április 28. kedd 12:52 - HírExtra
Hock Zoltán, az MDF és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az MSZP-SZDSZ egyeztetési kényszere megszűnt azzal, hogy csütörtökön várhatóan ismét meglesz a koalíció egyfős többsége. Világossá is tették a koalíció tagjai azt, hogy a lehető legkorábban, már csütörtökön elfogadják a benyújtott költségvetést.

A büdzsé azonban jelenleg nincs is napirenden - mondta Hock Zoltán. Hozzátette, hogy javaslatukra nemrég elfogadta a közgyűlés azt, hogy helyszíni előterjesztést csak igen kivételes esetben tárgyalnak meg. Nem biztos, hogy egy költségvetést ilyen módon kellene elfogadni - jegyezte meg.

Az ellenzék "pünkösdi királysága eddig tartott" - fűzte hozzá. A város visszazökken a régi mederbe, folytatódik az évtizedes gyakorlat, az ellenzék véleménye nem számít, erőből mindent "áttaposnak" a közgyűlésben - mondta.

Hock Zoltán közölte, hogy csalódást jelent ez a helyzet számukra, mivel azt gondolták, hogy a legfontosabb kérdésekben valódi, érdemi párbeszéd indulhat el a koalíció és az ellenzék között.

Hock Zoltán hangsúlyozta, hogy az MDF semmiképpen nem szavazza meg csütörtökön a költségvetést, de újpesti politikustársa, Szalkai István (MSZP) módosító javaslatával - amelyet a Károlyi Sándor Kórház szakrendelőjének érdekében terjesztett elő - egyetért.

Bagdy Gábor közölte, hogy érdemben nemigen volt miről tárgyalniuk. "Úgy tűnik, hogy színjáték zajlott" az elmúlt egy hónapban az MSZP-SZDSZ részéről. Csupán arra vártak, hogy ismét megszerezzék a közgyűlési többséget. Úgy tűnik, hogy "kellően biztonságos embert találtak" erre a célra - fogalmazott.

A KDNP-frakcióvezető elmondta azt is, hogy a hétfő este a képviselőknek kiküldött költségvetési kiegészítések áttanulmányozása után döntik el, hogy benyújtanak-e módosításokat a büdzséhez. Jelenleg úgy látják, hogy a március 16-án elutasított, most ismét benyújtott költségvetésen módosítási indítványokkal nem lehet érdemben javítani.

A februárban készült költségvetés-tervezet a gazdasági körülmények miatt mára még rosszabb lett - szögezte le.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető közölte: az ellenzék nem terjesztett elő kedden költségvetési módosításokat, mivel úgy gondolja, hogy a koalíció immár a többség birtokában meg tudja szavazni a büdzsét. Az ellenzék kinyilvánította, hogyha az MSZP új képviselője nem tenné le az esküjét, akkor készek az átmeneti finanszírozási rendelet hatályát meghosszabbítani, és nyitottak a múlt évi zárszámadás megszavazására is tette hozzá.

A frakcióvezető elmondta, ha csütörtökön nem lenne meg a koalíció többsége, rendkívüli közgyűlésen döntenek majd a költségvetésről. Hozzátette: a koalíció bízik abban, hogy már csütörtökön elfogadják a büdzsét.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője az MTI megkeresésére nem reagált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását