2024. április 19. - Emma

Költségvetés nélkül marad Budapest?

Nem lesz költségvetése csütörtökön a fővárosi önkormányzatnak, mivel egy állampolgár kifogást nyújtott be szerdán a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon határozata ellen.
2009. április 29. szerda 19:45 - HírExtra
Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) továbbítják, amely háromnapos jogorvoslati határidőben bírálja azt el. Az OVB határozata ellen pedig bírósághoz lehet majd fordulni, amely újabb három napon belül dönt - tette hozzá.

Tiba Zsolt kifejtette, hogy a beadvány benyújtója alapvetően azt kifogásolja, hogy Hunvald György nem önként, hanem pártja nyomására mondott le. "Az előzetes letartóztatás izgalmai, a fenyegető eljárás és a sajtóban is elterjedt nyomásgyakorlás ellehetetleníti a szabad akaratból való döntést. Álláspontom szerint tehát Hunvald lemondása nem az önkéntesség alapján történt meg" - rögzíti az MTI birtokába került beadvány.

A panaszos úgy véli, hogy előre kitöltött, biankó lemondási levélről van szó ez ügyben, amelynek a dátuma nem felel meg a valóságnak. Az állampolgár szerint még nem volt hatályos a lemondás, amikor már a párt bejelentette az új képviselőt. Furcsának tartja az állampolgár a rendkívüli gyorsaságot is, amivel a lemondó nyilatkozat eljutott a választási bizottsághoz.

Szerinte ez a rövid periódus gyanúra ad okot, s megkérdőjelezi azt, hogy szabályszerűen zajlott-e az egész eljárás. Felveti azt is, hogy az MSZP új jelöltjéről való döntés telefonos gyors egyeztetést követően történt, nem a hivatalos eljárásnak megfelelően. Ha ugyanis másnap a hivatalos pártdöntési mechanizmus megkérdőjelezte volna a jelölést, akkor ez nehezen lett volna orvosolható a választási eljárásban.

Rámutatott, hogy a Fővárosi Választási Bizottságnak "körültekintőbben, alaposabban, nem puccsszerű gyorsasággal" kellett volna döntenie. "Mindez felveti esetlegesen a politikai nyomás gyanúját", mivel úgy tűnik, hogy a választási bizottság a Fővárosi Közgyűlés április végi üléséhez igazította döntésének időpontját - állapítja meg a kifogás benyújtója.

A panasz benyújtása miatt elmarad az FVB által szerda délutánra jelzett mandátumkiadás. Emiatt csütörtökön továbbra sem lesz meg a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége. Ez azzal szűnt meg, hogy a VII. kerületi ingatlanügyek kapcsán februárban előzetes letartóztatásba került Hunvald György, a városrész polgármestere, fővárosi szocialista képviselő.

Az ellenzék többször jelezte, hogy jelenlegi formájában nem szavazza meg a költségvetést, amelyet egyébként március 16-án egy rendkívüli ülésen egyszer már el is utasított a közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását