2024. április 27. - Zita

Korunk udvari bolondjai, a zsonglőrök

A zsonglőrködésről sokunknak juthatnak eszébe az utcai mutatványosok, középkori udvari nevettetők és a cirkuszi bohócok bolondozásai. Pedig a labdák, bábuk és egyéb tárgyak dobálása jóval nehezebb, mint gondolnánk.
2009. április 26. vasárnap 08:49 - Megyeri Kata
Az ókori varázslók sportja

Az alapfigurát valószínűleg már mindenki kipróbálta legalább egyszer: három alma, narancs, zoknigombóc, legrosszabb esetben mondjuk tojás vagy néhány váza igénybe vételével. Ezt szaknyelven háromlabdás kaszkádnak hívják, és minden zsonglőrtanuló ezzel kezdi a "kiképzést".

Mára gyakorlatilag sporttá vált, noha a legtöbb zsonglőr nem testedzési szándékkal, hanem a "móka kedvéért" dobálgat. "Aki csak fitness-szerűen űzi, annak elég, ha könnyű tárgyakkal gyakorol; aki izmokat szeretne növeszteni, használjon legalább félkilós labdákat"- tanácsolja Rod Kimball, a Repülő Karamazov Testvérek zsonglőrtársulat tagja.

Maga a szó a középkorból származik, de a zsonglőrködés tudományát már az antik világban is ismerték. Görög, etruszk relikviákon, egyiptomi sírokban is találtak zsonglőröket ábrázoló képeket. Sőt, az ókoriakat annyira lenyűgözte ez a képesség, hogy sokszor varázslóknak tartották a művelőit.

Aerobik és meditáció helyett


A zsonglőrködés jó idő-, és ritmusérzéket igényel, az összpontosítás pedig elengedhetetlen feltétel. Számos pozitív élettani hatása van: fejleszti a szem-kéz koordinációt, javítja az irányérzéket, a reflexeket, az egyensúlyozást és felturbózza a szívműködést. Egy 2004-es tanulmány szerint a zsonglőr tanulóknál az agykéreg bizonyos részei megnövekedtek három hónapnyi gyakorlás után; ez az a terület, amelyről úgy tartják, hogy a gondolkodási folyamatokért felelős.

Furcsa módon nemcsak élénkít, hanem el is lazít, ez pedig az ismétlődő mozgásoknak köszönhető. A tárgyak ritmusos feldobása és elkapása valósággal hipnotikus erejű lehet, és sok zsonglőr számolt be testen kívüliséghez hasonló nyugalmi állapotról, amelyet gyakorlás közben tapasztaltak.

Zsonglőrködés futás közben

Az idők során rengeteg válfaja alakult ki, mint például az ördögbotos mutatványok, vagy a tűztánc. Kétségkívül a legfurcsább vadhajtása azonban a joggling. Ez az angol juggling, azaz zsonglőrködés, és a jogging, mint kocogás szavak összevonásából keletkezett és azt jelenti, amit sejtet: a "jogglerek" futás közben dobálják a labdákat.

Perry Romanowsky, aki tizenöt éve űzi ezt a sportot, azt mondta, a joggling még a '80-as évekbeli zsonglőrtalálkozókon született, ahol a résztvevők versenyeket rendeztek, hogy képességeiket újabb és újabb kihívások elé állítsák. Romanowsky huszonhárom maratont teljesített úgy, hogy közben végig zsonglőrködött. "Jó móka! – mondja. "Új dimenzióba helyezi a futást, és megtöri az egyhangúságot. Egy nap részt veszek egy zsonglőr triatlonon is, csak még ki kell találnom, hogyan dobáljam a labdákat úszás közben."
Forrás: Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását