2024. április 16. - Csongor

Több ügyben is feljelentene a Fidesz

Vannak olyan ügyek Budapesten, amelyek esetében elképzelhető, hogy nem marad más eszköz, mint hogy a nyomozati szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz forduljon a fővárosi Fidesz - közölte Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője és György István, fővárosi fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a 4-es metróról, a BKV tanácsadói szerződéseiről, a központi szennyvíztisztítóról és a Bogdáni úti autóbusz-pályaudvar ügyéről volt szó.
2009. április 8. szerda 15:34 - HírExtra
György István elmondta: ahhoz, hogy büntetőfeljelentést tegyenek, először tüzetesen át kell nézni, szakmailag pedig elő kell készíteni az ügyeket, hogy "ezek ne politikai bosszúhadjáratok legyenek", hanem valóban a közpénzek felhasználásáról szóljanak. Folynak ilyen munkálatok - tette hozzá -, és körülbelül 10 napon belül jutnak el abba a fázisba, hogy végső döntést hozzon a fővárosi Fidesz: megteszik-e ezeket a lépéseket vagy sem.

Tarlós István hangsúlyozta: úgy tartják, hogy amíg lehetséges, tisztázódjanak ezek az ügyek a politika asztalánál. "Meg akarjuk adni Demszky Gábornak azt a lehetőséget, hogy ő ezeket az ügyeket tisztázza, és választ adjon; az ő kezében van döntés" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor: "nem tudunk sokáig várni".

A frakcióvezető szerint a Fővárosi Közgyűlés "demokráciadeficites", elég például arra gondolni, hogy kedden, az utolsó pillanatban elkezdett költségvetési egyeztetések aktuális menetét maga a főpolgármester mondta le, arra hivatkozva, hogy a Fidesz és az MDF nem ért rá, holott Bagdy Gábornak, a fővárosi KDNP frakcióvezetőjének írásos felhatalmazása volt, hogy képviselje Tarlós Istvánt. Ezt a dokumentumot Demszky Gábor idejében meg is kapta, azonban "a hivatalos értesítésében (...) elhallgatta ezt a tényt" - fűzte hozzá.

Kifejtette: több fővárosi közszolgáltató cég felügyelő bizottságban az ellenzéki képviselők munkáját korlátozzák, több esetben pedig e bizottságok a "homályos eseteket" úgy vizsgálják ki, hogy olyan határozatokat hoznak, miszerint a cég vizsgálja ki saját tevékenységét, és tegyen róla jelentést.

Ha Demszky Gábor a Fidesz konkrét felvetéseire nem indít megbízható belső vizsgálatot vagy nem fog valamit személyesen mondani, akkor a fővárosi ellenzék kénytelen lesz más, hatékonyabb hatósághoz fordulni, hogy a gyanús kérdésekre megkapja a választ. "Úgy tűnik, (...) ez az idő nagyon közel van" - fűzte hozzá.

A 4-es metróval kapcsolatban arról beszélt: nincs magyarázat arra, hogyan fordulhatott elő, hogy a kivitelezési összeg 12 százalékánál tartanak, és az alagútépítő kivitelező 32-35 milliárdnak megfelelő többletigényt nyújtott be. Ha kifizetik, ki felel ezért a kifizetésért? - kérdezte.

A csepeli központi szennyvíztisztítóval összefüggésben azt kérdezte, hogyan fordulhatott elő, hogy szabálytalan közbeszerzési eljárás miatt több mint 12 milliárd forintra büntette meg az Európai Unió Budapestet.

Szólt még a Café PR szerződéséről is, amely a szennyvíztisztító kommunikációs és PR-feladatainak ellátásról szól több mint 400 millió forintos értékben. A bíróság ez ügyben is megbüntette a fővárost, mert a közbeszerzési eljárás ügyében a bíráló bizottságban nem volt PR-szakértelemmel rendelkező személy - jegyezte meg.

A BKV tanácsadói szerződéseivel kapcsolatban pedig azt kérte, a főpolgármester adjon választ - egészen 2006-ig visszamenőleg - a hozzávetőleg kétmilliárdos nagyságrendű szerződésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását