2024. április 19. - Emma

Mindent meg kell tenni a rasszizmus ellen

Mindent meg kell tenni azért, hogy a rasszista, kirekesztő eszmék ne találjanak követőkre Magyarországon, s hogy ne lehessen soha, sehol szalonképes a fajgyűlölet vagy kirekesztés bármilyen formája és annak mentegetése.
2009. április 8. szerda 13:45 - HírExtra
Magyarország és benne minden polgára felemelkedéséért össze kell fognia minden tisztességes, józan politikai erőnek, hogy ne keresse senki nyomorúságának okát a másik nemzeti vagy vallási hovatartozásában, hanem bízhasson abban: közjó és egyéni boldogulás ebben az országban egymást erősíthetik - írta Balog Zoltán.

Kifejtette: Magyarország történetének egyik legválságosabb időszakát éli, vannak akik rossz szociális helyzetük, életük kilátástalanságának okát bűnbaknak kikiáltott társadalmi vagy kisebbségi csoportokban, elsősorban a magyarországi cigányságban keresik.

Mindent meg kell tenni azért, hogy a rasszista, kirekesztő eszmék ne találjanak követőkre, hogy ne lehessen soha, sehol szalonképes a fajgyűlölet, vagy a kirekesztés bármilyen formája, és annak mentegetése - fogalmazott. Hozzátette: az erőszakra, életek kioltására nem jogosíthat fel senkit semmilyen vélt vagy valós sérelem.

"Elítélünk minden brutális bűncselekményt, az ököljogot, a vérbosszút, bárki éljen is ilyen eszközökkel" - írta a bizottsági elnök.

Balog Zoltán szerint ugyanakkor azt sem szabad megengedni, hogy bárki politikai előnyszerzésre használja a rasszizmus vádját, a gyűlölködéssel való riogatást. Nem engedhetjük meg, hogy bárki is visszaéljen a kisebbségi csoportok valós vagy vélt félelmeivel.

Úgy fogalmazott: visszautasítják azt a vádat, hogy Magyarország rasszista ország lenne.
"Felhívunk minden közszereplőt, hogy a romákkal vagy nem-romákkal szemben elkövetett brutális bűncselekményekről, konkrét ügyekről ne alkosson elhamarkodott ítéletet, ne prejudikáljon. Hiszen számos esetben bebizonyosodott már, hogy az egyes elkövetőket nem rasszista indítékok vezették, hanem romák közötti leszámolás volt az indítéka az adott bűncselekménynek" - zárta nyilatkozatát a fideszes politikus.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában élnek, Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük a legnagyobb szegénységben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását