2024. március 29. - Auguszta

MSZP: A Fidesz megijedt a Jobbiktól

Az MSZP úgy tudja, a Fidesz hivatalos pártüzenetben hívta fel aktivistái figyelmét, hogy - a szocialista megfogalmazás szerint - "szélsőséges" Jobbikra adott szavazatok a Fideszt gyengítik.
2009. április 7. kedd 22:42 - HírExtra
Nyakó István, az MSZP szóvivője és országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: a Fidesz láthatóan megijedt saját kreálmányától: látja, hogy az önálló életre kelt és egyre nagyobb támogatottságot szerző Jobbik már az ő hatalmi törekvéseit veszélyezteti.

Kifejtette: valamennyi, demokratikus elveket valló és a köztársaság rendjét féltő parlamenti párt szalonképtelennek tartja a Jobbikot, és el is határolódott tőle; azonban "a Fidesz ezt nyilvánosan máig nem volt hajlandó megtenni".

Nyakó István szerint a legnagyobb ellenzéki pártban beindult a fenyegető kommunikációs gépezet, nehogy a Jobbik rontsa a választási esélyeiket. "Az aktivisták arra buzdítják a párt radikálisabb híveit, ne a Jobbikra, hanem a Fideszre szavazzanak. Úgy látszik, a szélsőjobboldali pártot már nem, de szavazóit továbbra is magához akarja édesgetni a Fidesz" - fogalmazott.

A szóvivő felidézte Orbán Viktor egy korábbi nyilatkozatát, amelyben a Fidesz elnöke azt mondta a Jobbikkal kapcsolatban, hogy bátorító szeretettel nézi mindazt, amit csinálnak, hiszen becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó.

Nyakó István a Jobbikkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, "ők azok, akik cigánybűnözésről, a melegek elleni ellenállás jogosságáról beszélnek, és arról, hogy a nemzetet meg kell szabadítani az idegen kártevőktől". Véleménye szerint Orbán Viktornak láthatóan ezek az elvek nemcsak elfogadhatók, hanem egyenesen támogathatók is.

Viszonzásul a Jobbik is támogatja a Fideszt, mégpedig az önkormányzatokban - írta a szocialista politikus, hozzátéve: a Fidesz és a "szélsőséges" Jobbik politikai szövetségesek, amit bizonyít, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nyolcvannál is több helyen indított közös jelöltet a Jobbikkal a 2006-os önkormányzati választásokon.
A Jobbikkal azonban nem az a baj, hogy a Fidesz hatalmi törekvéseire, hanem hogy az országra és a demokráciára jelent veszélyt - hangsúlyozta.

"Ezért felszólítjuk a Fidesz elnökét és valamennyi, a Jobbikkal összejátszó önkormányzati politikusát, hogy szakítson meg minden együttműködést a radikálisokkal, és végre ne csak belső körben és szóban, de nyilvánosan és tettekben is határolódjanak el a szélsőjobboldali párttól" - zárul Nyakó István közleménye.
Az MSZP szóvivőjének kijelentéseire Cser-Palkovics András az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy a Jobbik létezése kizárólag az MSZP hatalmi érdekeit szolgálja.

Ha 2002-ben és 2006-ban nem osztották volna meg teljesen értelmetlenül a jobboldal szavazatait, akkor ma jobboldali kormánya lenne az országnak, és nem a kontinens sereghajtói, hanem a régió éllovasai lehetnénk - írta a Fidesz helyettes szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását