2024. március 29. - Auguszta

Drámaian sok a munkanélküli

A Fidesz szerint drámai mértékben emelkedett az álláskeresők száma idén márciusban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte Czomba Sándor, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. április 8. szerda 12:20 - HírExtra
Mint mondta, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat pénteken közzétett adatai szerint márciusban a nyilvántartott álláskeresők száma 563.900 volt, ami 2008 márciusához viszonyítva 22 százalékos növekedést jelent, vagyis ma mintegy 100 ezerrel több regisztrált álláskereső van, mint egy évvel ezelőtt.

Utoljára 1994 májusában volt ekkora a munkanélküliség - jelentette ki Czomba Sándor, megjegyezve, hogy a korábbi években márciusban a tavaszi munkálatok, a szezonális hatás miatt látványos csökkenés volt tapasztalható az álláskeresők számát illetően, ez azonban az idén nincs így. Ez azt jelenti álláspontja szerint, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag áll.

A területi különbségekkel összefüggésben úgy fogalmazott: "tovább zárkóznak a jobbak a rosszakhoz", hiszen például Komárom-Esztergom, illetve Győr-Moson-Sopron megyében körülbelül 70 százalékkal nőtt az álláskeresők száma.

A következő időszak statisztikáiban azt lehet majd látni - folytatta -, hogy a munkanélküliség stagnál, vagy a foglalkoztatottság bizonyos szempontból még növekszik is, azonban ennek az emelkedésnek a jelentős része a települési önkormányzatok közcélú foglalkoztatásából ered. Ezeket az embereket nem a termelő szférában fogják foglalkoztatni - mutatott rá a fideszes politikus.

A csoportos létszámleépítéssel összefüggésben arról szólt, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint október 1-je óta 23 ezer embert bocsátottak el bejelentett létszámleépítés keretében, ebből azonban csak 2.664-en jelentek meg a kirendeltségeken. "Hol vannak a többiek?" - tette fel a kérdést Czomba Sándor.

A kormány megszorító intézkedései véleménye szerint nem fogják élénkíteni a magyar gazdaságot. E lépésekkel kapcsolatban csak arról hallani, hogy az átlagember zsebéből mit lehetne még kiszedni, hátha maradt benne valami - fogalmazott, hozzátéve: ezekkel az intézkedésekkel megfojtják azokat, akik a hátukon cipelik a gazdaság gondjait.
Czomba Sándor hangsúlyozta: van más út, ezen azonban csak egy erős, új, legitim kormány megalakulásával lehet elindulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását