2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Fidesz is az IMF-et választotta volna?

Nem zárja ki Varga Mihály, hogy ha jövő tavasszal a Fidesz kormányra kerül, szükség lesz egy második IMF-hitelszerződésre - írta szerdai számában a Népszabadság.
2009. április 8. szerda 10:27 - HírExtra
Varga Mihály, a Fidesz pénzügyi-gazdasági szakpolitikusa az újságnak azt mondta: az IMF a "végső hitelező", ha a Fidesz kormányra kerül jövő tavasszal, nyilván szeretné elkerülni, hogy a valutaalaphoz kelljen fordulnia. De nem zárom ki, hogy a választások után szükség lesz egy második IMF-hitelcsomagra - nyilatkozta a Fidesz alelnöke, hozzátéve, "egyre nagyobb a sansza annak, hogy már a parlamenti választási kampány során fél szemmel azt kell keresni, hogy a következő kormány milyen külső forrást tud találni, hogy az ország finanszírozható legyen".

Bod Péter Ákos szerint abban semmi meglepő nem lenne, ha egy új kormány újratárgyalná az IMF-hitelszerződést, hiszen már a valutaalap is rugalmasabbnak mutatkozik - persze a hitelszerződés felülvizsgálatához "megalapozott indokokra van szükség". Az Antall-kormány volt minisztere a napilap kérdésére megerősítette: nem tartaná "ördögtől valónak" a második IMF-csomagot sem, ha az államilag szabályozott tőkepiaci finanszírozást úgy lehet biztosítani, ha "elmegyünk a végső hitelezőhöz, az IMF-hez".

A Fideszhez közel álló közgazdászok egyértelműen utaltak arra, hogy az IMF-hitel felvétele megszorításokkal jár.De IMF-hitel nélkül még brutálisabb megszorítások jönnének. Az IMF nem mumus - fogalmazott egyikük.

A napilap úgy értesült, hogy Orbán Viktor szűk körben, a fideszesek előtt is kerüli a "megszorítás" kifejezést, ha a Fidesz tervezett válságmenedzseléséről beszél. A Fidesz elnökének a válságkezelő programja "olyan mixtúra lenne, amelyben elegyedne a megszorítás a gazdaságélénkítő intézkedésekkel" - mondta az újság egyik forrása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását