2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Először figyelték meg egy kisbolygó halálát

Első ízben sikerült amerikai kutatóknak beazonosítaniuk egy Földbe becsapódó meteorit darabjait azzal az aszteroidával, amelyet tűzgolyóként láttak átszáguldani az égbolton, majd felrobbanni.
2009. március 26. csütörtök 20:20 - HírExtra
E felfedezés révén egyrészt sikerül többet megtudni a bolygók születéséről, másrészt ötleteket adhat arra nézve, hogy miként lehet elhárítani egy jövőbeli esetleges aszteroidabecsapódást.

Múlt októberben fedezték fel a csillagászok azt a kisméretű, vagyis veszélyt nem jelentő aszteroidát, amely a Föld felé vette az irányt, majd felrobbant az égbolton. A tudósok meg voltak győződve, hogy az aszteroidának még morzsányi darabkáját sem sikerül megtalálniuk.

Ám amikor egyetemi hallgatók tucatjait küldték ki Szudánban a sivatagba, a becsapódás helyére, a diákoknak mintegy 4 kilogrammnyi, égi eredetű fekete kőzetet sikerült összegyűjteniük, amely a 2008 TC3 jelű aszteroidából származott. Ez a sötét kőzet számtalan meglepetést, s aprócska gyémántok sokaságát tartogatta a kutatók számára, akik vizsgálataik eredményéről a Nature csütörtöki számában számoltak be.
"Ez olyan meteorit volt, amely hiányzott a gyűjteményünkből, teljesen új anyag" - hangsúlyozta a kutatást irányító NASA-szakember, Peter Jenniskens.

Éveken át lobbiztak a csillagászok azért, hogy felküldjenek egy aszteroidavadász robotot, amely egy darabka égi kőzetet hozhatna a kutatóknak elemzésre. Ehelyett egy egész aszteroida hullott az "ölükbe", s a kutatók végigkísérhették, hogy honnan érkezett és hol csapódott a Földbe.

Az aszteroida, amely nagyobbrészt elégett 37 kilométeres magasságban a légkörben, a jelek szerint olyan kőzetből származik, amely sikertelenül próbált bolygóvá "válni" mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt - mutattak rá a kutatók.

"Ez olyan, mint egy időutazás" - emelte ki Lucy McFadden, a Marylandi Egyetem csillagásza, aki nem vett részt a kutatásban, ám a többi szakértőhöz hasonlóan a leletet igen fontosnak tartja a Naprendszer megértése szempontjából.

A lelet nemcsak a múltba kalauzolja el a kutatókat, hanem betekintést enged a jövőbe is, hiszen bolygónk közelébe bármikor a 2008 TC3 aszteroida nagyobb testvére is elérhet.
Többféle aszteroidát is megkülönböztetnek, a 2008 TC3 az úgynevezett F-osztályba tartozik, s a legporózusabb és törékenyebb fajta, azaz nem jelent bolygónk számára különösebb veszélyt.

"Az ilyen aszteroida olyan, mint egy vándorló homokozó" - emelte ki Michael Zolensky, a NASA űrminerológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

A TC3 tele volt különböző fémekkel, egyebek közt nikkellel és vassal, valamint szerves anyagokkal. A legérdekesebb összetevője az aprócska gyémántok, pontosabban nanogyémántok sokasága. Ezek az égitestek űrbéli összeütközésekor keletkeznek magas nyomás alatt. Az apró csillámok kőzetben mindenütt megfigyelhetők voltak.

"Amennyiben a baktériumoknak szüksége lenne eljegyzési gyűrűre, e kövek mérete pont megfelelne ilyen célra" - jegyezte meg Zolensky.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását