2024. május 17. - Paszkál

Újra magyar az űrben

Charles Simonyi második űrrepülése alkalmával is több tudományos és technológiai kísérletet végez a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.
2009. március 25. szerda 12:25 - HírExtra
Mint a dokumentum rámutat, Charles Simonyi az első a világon, aki immáron második alkalommal repülhet civilként a világűrbe. Az űrállomásra a Szojuz TMA-14 űrhajóval jut el a kazahsztáni Bajkonurból Gennagyij Padalka orosz parancsnok és Michael Barratt amerikai orvos-űrhajós társaságában. Áprilisban a Szojuz TMA-13 fedélzetén tér vissza a Földre Jurij Loncsakov parancsnokkal és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.

Legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett, és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtott "Simonyi-Pille-2" lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózismérőket szállít majd a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő "Pille-MKSz" kiolvasó készüléke számára (MKSz a Nemzetközi Űrállomás orosz rövidítése).

Emellett folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille-műszert és első ízben méri az őt érő sugárzást már a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást terhelő sugárdózis nagyságát, amely kiemelkedő fontossággal bír a hosszú időtartamú űrrepüléseknél.

Simonyi igyekszik felkutatni azt az amerikaiak számára épített "NASA-Pille" készüléket is, amely már 2001-ben feljutott az űrbe, azonban az évek multával elkallódott a fedélzeten. A Simony-Pille-2 kísérlet mellett a NASA amerikai űrhivatal és az ESA Európai Űrügynökség földfotózási és orvosi, biológiai kísérleteit is elvégzi majd.

A magyar származású űrturista várhatóan hazai iskolásokkal is amatőrrádió-kapcsolatba lép, amelynek koordinátora a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum. Az űrállomás hazánk fölötti repülése idején várhatóan Sopron, Siófok, Gyöngyös, Szeged, Békéscsaba, Budapest, Ózd, Hódmezővásárhely, Süttő, Vác valamint Csongrád rádióamatőrjei létesíthetnek kapcsolatot az űrutazóval. Hasonló beszélgetésre már 2007-ben is sor került.

Simonyi 2007-ben a Nemzetközi Űrállomáson az ötödik űrturistaként hajtott végre sikeres űrrepülést. Ezt követően látogatott 2007. április 30-án Budapestre, ahol Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Kovács Kálmán államtitkárral találkozott. Sólyom László a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át Simonyinak. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a közelmúltban a Magyar Űrkutatási Tanács tagjává kérte fel Charles Simonyit. A számítógépes fejlesztő emellett a Természet Világa Szerkesztőbizottságának rendes, a Magyar Asztronautikai Társaságnak tiszteletbeli tagja.

További információk a Magyar Űrkutatási Iroda honlapjáról (www.hso.hu) tölthetők le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását