2024. május 21. - Konstantin

Nem lesz kormánykoalíció

Az MSZP és az SZDSZ hétfőn véglegesen megállapodott abban, hogy nem kormánykoalíciót hoznak létre, hanem a parlamenti többséget biztosítják az új kormánynak. Abban maradtak, hogy nem pártpolitikus miniszterelnököt keresnek.
2009. március 23. hétfő 21:07 - HírExtra
A miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában - amelyről ezúttal nem vonult ki a Fidesz - azt mondta, hogy ma Magyarországon széleskörű szakmai-politikai összefogásra van szükség, mert a következő két-három évben olyan változásokat kell véghezvinni, amelyek valamennyi családtól áldozatot követelnek.

A kormányfő megismételte, hogy az MSZP tárgyalást kezdeményezett az SZDSZ-szel, a Fidesz-KDNP-vel és MDF-fel, hogy alakuljon egy nyitott, nemzeti kormány, új kormányfővel, új miniszterekkel. Hozzátette: mához két hétre benyújtják a konstruktív bizalmatlansági indítványt, és április 14-én szavazhatnak az új kormányfőről.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalására reagálva kijelentette: a szocialisták hülyének nézik az embereket, megbuktak, de a hatalomról nem tudnak lemondani.

"Nyomorúságos komédia ez, szocialista képviselőtársaim, önök hülyének nézik az embereket" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Lendvai Ildikó, az MSZP-frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában leszögezte: új kormány lesz, de új nemzet nem lesz.

Szerinte a Fidesz eddig azt mondta: Gyurcsány Ferenc ragaszkodik a székéhez, csak a hatalmat akarja, de most kiderült, nem így van.
"Önök mit mondanak? Lehet, hogy az derül ki, hogy önök azok, akik csak a hatalmat akarják?" - kérdezte a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó szavai szerint annak kell kiderülnie, hogy mi a Fidesz válasza: "Gyurcsánnyal, vagy az összefogással, a kormánnyal volt bajuk, vagy a nemzet egyik felével".
Orbán Viktor szerint egyetlen megoldás létezik a jelenlegi helyzetben, vissza kell adni a választópolgároknak a döntés jogát, minden más forgatókönyv komoly kockázattal és gazdasági veszteséggel jár.

A Fidesz elnöke újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után azt mondta: "egyetlen megoldás van, minden más csak agónia, vergődés, és nagyon komoly kockázatokkal és gazdasági veszteséggel járó, elhibázott, sem emberileg, sem politikailag nem vállalható forgatókönyv a Fidesz számára".

Lendvai Ildikó az MSZP és az SZDSZ hétfői egyeztetése után közölte: a két párt véglegesen megállapodott abban, hogy nem kormánykoalíciót hoznak létre, hanem a parlamenti többséget biztosítják az új kormánynak. Mint mondta, abban maradtak, hogy nem pártpolitikus miniszterelnököt keresnek, hanem olyan embert, akinek egyszerre van szakmai és társadalmi tekintélye is.

A jelöltek személyét firtató kérdésre azt mondta, akkor állnak elő a jelölt nevével, ha megtörtént a megállapodás. Elmondta, hogy a jelöltek nevéről beszéltek, és senkit nem húztak ki, illetve neveztek meg az egyetlen lehetséges megoldásnak.
Fodor Gábor a tárgyalás után azt mondta, világossá vált, hogy az SZDSZ és az MSZP számára egy kívülről, nem a szocialista pártból érkező miniszterelnök jelölése a közös pont.

A szabad demokraták elnöke hozzátette, hogy elképzeléseik szerint nem csak a miniszterelnök személyének kell változnia, ennél átfogóbb, a kormány egészét érintő átalakításra van szükség.
Kitért arra is, hogy úgy gondolják, egy reformelkötelezett kormánynak kell felállnia, amit az SZDSZ a Reformszövetség programja alapján képzel el.

Az ügyben megszólalt a Varsóban tartózkodó államfő is. Sólyom László azt mondta: az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatás híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez egy alkotmányellenes alkalmazása lenne az eszköznek - közölte.

Véleménye szerint a helyzet szokatlan, az eljárás formálisan nem kifogásolható.
A Népszabadság értesülései szerint Surányi György volt jegybankelnök és Glatz Ferenc akadémikus neve is elhangzott a lehetséges kormányfő-jelöltek között az MSZP vasárnapi elnökségi ülésén. A Hírszerző portál úgy tudja, hogy felmerült Mészáros Tamás, a Corvinus egyetem rektora és Nagy Tamás agrárlobbista neve is.
Surányi György nem kívánta kommentálni a személyéről szóló sajtóhíreket.

Glatz Ferenc azt mondta, egyelőre nem alakította ki álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a neve szerepel a sajtóhírekben a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke úgy nyilatkozott: hallotta ezeket a híreket, de nem tudja, hogy ezt mennyire lehet komolyan venni. "Érdeklődéssel figyelem kívülről, hogy mi történik, és közben a Reformszövetség újabb anyagán" dolgozom - közölte.

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a sajtóhírekre úgy reagált: az, hogy neve felmerült, az büszkeség, de egyben felelősség is. Mészáros Tamás az MTI-nek hétfőn nem akarta kommentálni, hogy megkeresték-e a jelölés ügyében.

Az MTI információi szerint az MSZP-frakció hétfői ülésén a többség azt az igényt fogalmazta meg, hogy a Gyurcsány-kormány után létrejövő új kabinetnek baloldali karakterűnek kell lennie. A szocialista frakció MTI által megkérdezett tagjai úgy vélték, hogy az új kabinetnek is markánsan képviselnie kell a baloldali értékeket.
Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja kedd délután ismét összeül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását