2024. május 14. - Bonifác

Szenzáció! A Fidesz meghallgatta Gyurcsányt

A mai „parlamenti kabaréban” az MSZP az összefogást, a Fidesz a választásokat, az SZDSZ a gyűlölködés elleni fellépést, a KDNP pedig Kun Bélát emlegette.
2009. március 23. hétfő 15:16 - Kesjár Norbert
A mai napirend előtti felszólalások során az egyes politikusok elbeszéltek egymás mellett.

Gyurcsány megköszönte a lehetőséget

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azt, amit a hétvégi MSZP-kongresszuson is elmondott. A meglehetősen hosszúra (és semmitmondóra) sikerült bevezetője után lényegében megismételte a szombati mondanivalóját. Elmondása szerint a döntése végleges és visszavonhatatlan.



Szerinte Magyarországnak ma széles körű összefogásra és kemény válságkezelő lépésekre van szükség, amelyhez új kormány kell.

Beszéde végén megköszönte azt, hogy az ország miniszterelnöke lehetett, hogy szolgálhatta az országot.

A Fidesznek ez nem elég

A Fidesz frakcióvezetőjének, Navracsics Tibornak a véleménye szerint a kormány megbukott. A politikus meggyőződése, hogy a baloldal képtelen kormányozni.

Navracsics szerint a kormánypárt továbbra is retteg az előrehozott választásoktól, ezért alkalmazza a konstruktív bizalmatlansági indítvány eszközét.

„Ha lenne tisztesség a miniszterelnökben, akkor lemondana” – hangsúlyozta a frakcióvezető, majd megjegyezte, hogy ezzel az ügyeskedéssel továbbra is „hülyének nézik az embereket”.



Semjénnek rengeteg mondanivalója volt

A KDNP frakcióvezetője, Semjén Zsolt szerint – a Fidesz-KDNP frakciószövetségben meglévő szereposztás szerint – szenvedélyesebb hangon folytatta Navracsics mondanivalóját. Szerinte totális csődbe vitte az országot Gyurcsány, s így ezzel a baloldal „100 év alatt már negyedjére” tette ezt: Kun Bélát, Rákosit és Kádárt sorolta, mint akik már megtették ezt.

Semjén érdekes történelmi eszmefuttatását nem tudta befejezni, mert lejárt az ideje, s bár tovább próbálkozott, a parlamenti demokrácia szabályai – egyelőre – még rá is vonatkoznak.

Fodor megint riogatott

Az SZDSZ frakcióvezetője, Fodor Gábor elmondta, hogy felelős döntésnek érzi a miniszterelnök lépését. Szerinte a lehető leggyorsabban cselekvőképes kormányra van szüksége az országnak, ezért nem támogatják – egyelőre – a parlament feloszlatását.

Azonban nyitva hagyta a lehetőségét a későbbi támogatásnak arra az esetre, ha a következő két hétben mégsem sikerülne miniszterelnököt találni.

Fodor szerint Magyarországon ma a legnagyobb probléma az, hogy a gyűlölet és a szélsőségesek elhatalmasodtak, s ezek ellen is mihamarabb küzdeni kell.

Az MSZP összefogna

Lendvai Ildikó az MSZP nevében szólalt fel. Beszéde alatt nem is nagyon szólt a miniszterelnök bejelentéséről, csupán – ahogy azt már hosszú évek óta mindig teszi – a Fidesszel foglalkozott. Szerinte összefogásra lenne szükség, de a Fidesz ezt nem akarja. Lendvai szerint a reformokat meg kell csinálni és azokért a felelősséget vállalni kell.

A baloldali párttól eddig szokatlan módon a „nemzetre” hivatkozott. A frakcióvezető szerint a magyar nemzet érdeke az, hogy egy széles összefogáson alapuló kormányt alakítsanak a parlamenti pártok.

Az emberek sikere a szocialisták sikere?

A pártok képviselői után Gyurcsány Ferenc élt a viszontválasz lehetőségével. A kormányfő a kormány sikereit taglalta (példaként hozta fel a lakásépítést), majd újra reagált a március 15-ei Orbán-beszéd egyik kijelentésére:

„Akik ki akarják dobni az elmúlt hét évet, azok az ország hét éves teljesítményét tagadják meg.”

Gyurcsány megismételte, hogy nem támogatja az előrehozott választást, mert – a biztosra vehető Fidesz-győzelem miatt – úgy gondolja, hogy „küzdeni kell” a Fidesz politikája ellen, azaz: ha megszavaznák a feloszlatást, akkor átengednék az országot a – szerinte – felelőtlen politikát folytató ellenzéki pártnak.

Összegzés

A szocialisták továbbra is kormányon szeretnének maradni és még mindig bíznak abban, hogy sikerül egy új kormányt alakítaniuk, ehhez pedig minél szélesebb összefogást (ún. nemzeti kormányt) szeretnének létrehozni. A Fidesz ebben nem partner, s az előrehozott választásokon kívül mindent elutasít. Bár ezúttal nem vonultak ki és meghallgatták a kormányfő beszédét, továbbra sem hajlandóak semmiféle kompromisszumra, s az „emberekre bíznák a döntést” a minél előbbi választásokon.

A patthelyzetet csak egyetlen párt, az SZDSZ oldhatja fel, amennyiben a következő két hétben megállapodnak az MSZP-vel egy új miniszterelnök személyében. Ellenkező esetben azonban vélhetően vége szakad a jelenlegi kormány (és a parlament) agóniájának és egy féléves újabb semmittevés után egy más összetételű országgyűlés próbálhatja meg kihúzni a bajból az országot.

Csak nehogy túl késő legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. március 23. 20:02
Semjén-Magyarorszŕg torténelmének talŕn legostobŕbb politikusa(sok volt és van beloluk).Rŕadŕsul még istentelenul BUNKO;UNINTELLIGENS és KONFUZUS is a ficko!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását