2024. május 2. - Zsigmond

Véres harcok után egy DJ lesz az elnök

Tegnap befejeződött Madagaszkár több hónapja tartó belső konfliktusa: az elnök lemondott, a győzelmet pedig a rádiós polgármester könyvelheti el, aki azonban az alkotmány szerint túl fiatal az elnökséghez.
2009. március 18. szerda 18:49 - Pásztor Balázs
Viharos belpolitika

Madagaszkár demográfiája
Madagaszkár területe 547 ezer km2, lakosság több mint huszmillió fő. A szigeten mindössze három etnikum található, ami segít elkerülni a belső konfliktusokat és a két nagy vallás (törzsi 48, katolikus 45 százalék) is békésen megfér egymással, és a jelentős (7 százalék) muszlim kisebbséggel. Azonban a lakosság 70 százaléka napi két dollárból - vagy annál kevesebből - él, ami bár jobb mint a kifejezetten szegény afrikai országok esetében, de így is jelentős incidensek forrása.
A függetlenséget Afrikában gyakran követik diktátorok, merényletek és katonai puccsok - ez Madagaszkár esetében sincs másképp(1960-ban függetlenedtek Franciaországtól). A hatalmat komolyabban csak Didier Ratsiraka diktátor tudta megragadni 1975-ben, aki - egy kisebb megszakítást kivéve - nem is engedte azt 2001 decemberéig. Ekkor kezdődött ugyanis a mai események egyik főszereplőjének, Marc Ravalomananának az elnöki karrierje - aki mostani ellenféléhez hasonlóan szintén a főváros polgármestere volt, és szintén szegény sorsból feltört befolyásos üzletember.

Ravalomanana és Didier Ratsiraka közel egyenlő eredményt értek el az akkori választásokon, és mindketten győztesnek hirdették ki magukat. A kitörő összecsapásokban sokan vesztették életüket, és a beköszönő gazdasági válságok egész sorozatát is ezeknek tulajdonítják. Végül 2002 júliusában Ratsiraka elhagyta az országot (elfogadva a legfelsőbb ügyészség árpilisi döntését), így Ravalomanana elkezdhette politikai tevékenységét.

Azonban a hatalom és a pénz idővel az elnök fejébe szállt. Bár a 2006-os választásokat még meg tudta nyerni tömegbázisára támaszkodva - és az elnöki jogkörét is sikerült kiszélesítenie -, de már akkor is egyre többen bírálták pazarló életvitele, és az ország kiárusítása miatt. Annyi biztos, hogy az ő ténykedésének köszönhető, hogy az ország vagyona a privatizáció miatt folyamatosan gyarapodott, és hogy olyan óriás vállalatok is megtelepedtek, mint a bányászatban érintett Rio Tinto vagy az olajipar csillaga, az Exxon Mobil. De ezek a pénzek valahogy nem jutottak el a néphez, sőt sok milliónak nyoma veszett.

Az sem segített sokat, hogy meghirdette a Madagaszkári Akció Tervet, amely 5 év alatt 50 százalékkal szorítaná vissza az általános szegénységet. Ugyanis a 60 millió dolláros magángép, az egészségügy privatizálása, és a hatalmas kedvezményekkel, 99-évre a Daewoonak adott egymillió hektárnyi föld csurig telítették az évek óta töltődő elégedetlenség-poharat. És csak egy lökés kellett, hogy kiömöljön.

Két politikus véres harca

A lökés pedig az volt, hogy leváltották tisztségéből nagy ellenfelét, a 34 éves, baba-arcú DJ-t, a főváros (Antananarivo) polgármesterét, Andry Rajoelinát. Ennek előzménye annyi volt, hogy az ellenzéki rádió igen szókimondó interjút készített vele, mire az elnök bezáratta az adót és leváltotta Rajoelinát. Az ellenzéki erre az utcára szólította az elégedetlenkedőket, akik fölgyújtották a kormány rádióját, és pár, Ravalomanana érdekcsoportjába tartozó gyárépületet. A kormány reagált: rendőröket és katonákat vezényelt a helyszínre, akik a tömegbe lőve több tucat ember életét oltották ki.

A konfliktus néhol összecsapásokkal, néhol vitákkal, néhol pedig tüntetésekkel és sztrájkokkal, de folyamatosan folytatódott - közben a vérengzések miatt a védelmi miniszter lemondott. Az elnök népszavazással akarta rendezni az ügyet, de ezt az ellenzék nem fogadta el. Ráadásul a különleges élővilágáról híres Madagaszkár turizmusa (amely egyik lényeges bevételi forrása) 80 százalékkal csökkent, és a külföldi tőke is egyre bizonytalanabbá vált.

Ravalomanana főbb támogatói a városi lakosság, a különleges erők és a nemzetközi közvélemény (mivel ő a demokratikusan megválasztott elnök). Ezzel a szemben a nép szavát hirdető Rajoelina a szegénység, a katonaság és Ratsiraka támogatását élvezi. Azonban az is tény, hogy vannak rétegek, akiknek a megélhetés fontosabb mint a pártállás: a nagyszámú, képzetlen munkaerő, amely a főváros környéki gyárakban dolgozik, egyértelműen elutasította Rajoelina sztrájk-felhívást, noha Ravalomanana ellen vannak.

Megvan az új elnök - vagy mégsem?

Az eset majd mindenki szerint polgárháborúvá fajulhatott volna, mégsem ez történt. Bár a katonaság Rajoelina mellé állt, de mégsem követte annak hétfői utasítását, amikor kiadta a parancsot az elnök letartóztatására (mivel az ex-polgármester hétfőig adott határidőt Ravalomanának a lemondásra).

Kedden a lázadók elfoglalták az elnöki palotát, amelyben az elnök már régóta nem tartózkodott. Végül Ravalomanana még aznap lemondott - azon nyilatkozata ellenére, hogy emberei halálig harcolnak érte -, és átadta a hatalmat Hyppolite Ramaroson admirálisnak, aki tovább passzolta Rajoelinának - amit az alkotmánybíróság is megerősített (esküjét formálisan vasárnap teszi le). Azonban több probléma is akad, méghozzá épp az alkotmánnyal.

Az első az, hogy az alkotmány szerint ilyen esetekben két hónap múlva választást kellene, kiírni, Rajoelina viszont átmeneti kormányt hozna létre - az ő elnökségével - 2011-ig, vagyis a következő hivatalos választásokig. A másik probléma, hogy az alaptörvény negyvenéves korban minimalizálja az elnök életkorát, Rajoelinának meg még van addig hat éve. Így nem meglepő módon alkotmánymódosításra készülnek, ami a katonai puccs után már lehet túl sok lesz a nemzetközi közvéleménynek.

Az Afrikai Unió így is elítélte a puccsot, mivel az tovább gyengíti a kontinens mostanában amúgy is gyengécske (lásd a guinea-bissaui elnökgyilkosságot) demokratikus képét. A nemzetközi szervezetek és az EU pedig elviekben befagyasztják a segélyszállítmányozást a katonai úton hatalomra került kormányoknak - bár ez a szakértők szerint nem fog túl sokáig tartani.

A rend végül is helyreállni látszik - holnap kinyitnak az eddig zárva tartott minisztériumok is -, így az áldozatok száma sem fog az eddigi 140 fölé kúszni. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy mit kezd majd Rajoelina frissen megszerzett hatalmával, és hogy nem esik-e ugyanabba a csapdába, mint elődje.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gary
2009. március 18. 21:50
Róbert videóklippje Grammy-díjat nyert!

Hazánkat képviselte Róbert a 2008-as Grammy- díjátadó gálán!

Angol cím: Robert's, GRAMMY WINNERS and rewarded video!

:: Grammy Winners :: Productions Geffen

Ifj. Lalkovits Róbert, művésznevén Axone, angolul (Yr. Robert Lalkovits - Axone) nem mindennapi érdemben részesült. Róbert ugyanis az eredetileg kanadai származású énekesnőnek, Nelly Furtadonak, 2007-ben készített egy adaptációs remixet a (Say it right) című számából, ami már hónapokkal a megjelenése után is óriási sikereket aratott az Interneten, sok százezrek körében.

Gary
2009. március 18. 21:48
Ez mind nagyszerű, de inkább ezt ajánlom a figyelmükbe, ha már a DJ-knél tartunk!
http://www.fntudosito.hu/riport/3180
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását