2024. május 5. - Györgyi

Vérfürdő a szigeten

25 holtestet találtak a tegnapi kormány ellenes tüntetések után Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban. A több tízezres megvadult tömeg szétoszlatása után, ma reggel bukkantak rá az elszenesedett tetemekre egy kifosztott kormányraktár romjai alatt. A tű
2009. január 28. szerda 19:32 - Tatai Gábor
Háttér

Madagaszkár jelenlegi miniszterelnökét, Marc Ravalomananát 2006-ban választották meg másodjára. Az első 5 éves ciklusnak, már a legelején politikai patthelyzet alakult ki, a kiélezett választási helyzet csak minimális többséggel dőlt a jelenlegi vezetés javára. Az erős ellenzéki aknamunkának köszönhetően, a kormánynak olyan határozott lépéseket kellett foganatosítania, hogy például 2008-ra a világsajtó fenyegetően tekintélyelvű tendenciákat kezdett emlegetni a szigetországgal kapcsolatosan. A második ciklus közepén Ravalomanana olyannyira bátor és agresszív intézkedéseket foganatosított melyek keretében 5 év alatt az általános szegénységet 50%-al vissza lehetne szorítani. A mai napig futó program neve, Madagaszkári Akció Terv (MAP) és sok elemző szerint, bármilyen nehéz is lépést tartani vele, de ígéretes változásokat produkál az ország gazdasági és külkapcsolati szféráiban mindenhol.

A hatalom

Az első utcai megmozdulások még a MAP életbelépése előtt kezdődtek, a járványként terjedő munkanélküliség és drágulás a csalódott tömegeket a közterekre kergette. A válság kiútját a kormánypárti lakosság Ravalomanana személyében látta és egy 2007-es népszavazás alkalmával még nagyobb önállósággal és hatalommal ruházta fel. Gazdasági és energetikai reformjai a mai napig széles körben támogatottak és nagy népszerűségnek örvendenek, ám az ellenzéki vezető, Andry Rajoelina részéről folyamatos támadásoknak vannak kitéve.

Ellenzék, forradalmár beidegződésekkel

A gazdag tejipari mágnás, Rajoelina akkor került be a madagaszkári politika véráramába, amikor a 2002-es választások előtt, egy nyolc hónapon át tartó krízis után, utcai demonstrációkkal és katonai erővel megdöntötte Didier Ratsiraka 23 éves marxista uralmát. Madagaszkáron a kormánynak és az ellenzéknek is saját adója van, egy hónappal ezelőtt az utóbbi szókimondó riportot készített Rajoelinával, mire a kormány, hatalma teljében leállíttatta a csatornát. Ahogy ez várható volt, az eddig is „finomkodó” problémakezeléséről híres ellenzéki vezető tegnap utcára hívta „méltatlankodó” táborát, akik íziben hozzáfogtak a főváros módszeres szétszedéséhez.

Nincs itt a cica…

A hatóságok szinte azonnal betiltották a megmozdulást, ám az elszabadult indulatoknak már sehogy sem sikerült gátat szabni. Az elnöki hivatal sajtóközleményt adott ki, mely szerint az ellenzék, Andry Rajoelina vezetésével puccsot kísérelt meg elkövetni. A tüntetők első lépése - az állami televízión való revans gyanánt – az adó székházának felgyújtása volt közvetlenül Rajoelina tömeghez intézett beszéde után. Az időpontot az tehette ideálissá, hogy a miniszterelnök úr éppen egy dél-afrikai látogatáson vett részt.

Amit talán ők sem így akartak…

Hétfő óta az ellenzéki „tüntetéseknek” legalább 34 halálos áldozata van, a helyzet ma délre kezdett normalizálódni. A leégett raktárban talált holtestek mindegyike feltehetőleg fosztogatóké, akikre saját társaik gyújthatták rá az épületet a kaotikus éjszaka folytán. Mostanra a város közlekedése újból megélénkült, habár a főbb utakat üszkös romok borítják és bokáig ér a törmelék. A hazatérő miniszterelnök azonnal elfogatási parancsot adott ki Rajoelina ellen: „ő volt a kiprovokálója és a vezetője is ennek a rendbontásnak”. Az elnököt korábban diktátornak tituláló politikus hollétéről nem érkezett jelentés. Többen, így az antananarivói polgármester is egy átmeneti kormány felállítását szorgalmazza az ügy mielőbbi tisztázásának érdekében.
Forrás: BBC News / MTI / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását