2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsány a szót, a Fidesz az MSZP-t csépeli

Míg a Fidesz "tipikus szocialista pótcselekvésnek" minősítette az alkotmány kormány által tervezett módosítását, addig az erről tartott ötpárti egyeztetést az SZDSZ szakpolitikusa alapvetően hasznosnak tartotta. Az MSZP szerint szükség van az alkotmány mó
2009. március 3. kedd 22:31 - HírExtra
Kontrát Károly, a Fidesz szakpolitikusa "tipikus szocialista pótcselekvésnek" minősítette a kormány alkotmánymódosítási javaslatát a kedden tartott ötpárti egyeztetés után az MTI-nek adott nyilatkozatában.    A Fidesz szerint nem az alkotmány módosítására, hanem a büntetési tételek szigorítására van szükség ahhoz, hogy az állam garantálni tudja az emberek biztonságát - közölte Kontrát Károly. A politikus szavai szerint a bűnözők nem olvasnak alkotmányt, ők a határozott, gyors rendőri fellépésből, a gyorsan befejeződő büntető eljárásból, illetve a törvény elrettentő erejéből értenek.

Kifejtette: az emberek biztonságának garantálása érdekében súlyosabb, elrettentésre alkalmas büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra és a rendőrség azonnali megerősítésére van szükség. Kontrát Károly pártja véleményét tolmácsolva elmondta: szükség van a rendőrség megerősítésére, a büntető törvénykönyvet módosítani kell a "három csapás" törvényjavaslattal, és fel kell gyorsítani a büntetőeljárás folyamatát. Leszögezte: az államnak törvénytisztelő polgárait meg kell védenie.

    
Kontrát Károly kérdésre válaszolva elmondta: az ötpárti egyeztetésen felvetéseinek többségére nem kapott választ, a Btk-hoz benyújtott módosításra pedig kedvezőtlen választ kapott az igazságügyi tárca képviselőitől.
    
Szintén kérdésre válaszolva közölte: az egyeztetésen kiderült, hogy az alkotmány módosításához nincs meg a szükséges többség. Hankó Faragó Miklós alapvetően hasznosnak nevezte az ötpárti megbeszélést. A szabad demokrata képviselő az MTI-nek azt mondta: a beszélgetés elején megtárgyalták, hogy a parlamenti frakciók a gyűlöletbeszéd kapcsán látnak-e valamilyen kezelést igénylő problémát a jelenlegi helyzetben. Hozzátette: ő erre igennel válaszolt, mert világosan látszik, hogy a büntető törvénykönyv és polgári törvénykönyv elmúlt években sikertelen módosítása után valódi változást csak alkotmánymódosítás útján lehet elérni.

Megjegyezte: az már másik kérdés, hogy erre megvan-e a hajlandóság a parlamenti pártokban. A liberális politikus elmondta: olyan problémákra is kitértek, mint például az, hogy milyen fogadtatásra találna a büntető törvénykönyv módosítása. A jelenlévők véleménye ebben az esetben is az volt, hogy vannak jogalkalmazási problémák, de ezek mellett lehetnek jogalkotási feladatok is. Az MTI kérdésére azt mondta: a gyors és elkerülhetetlen eljárások azok, amelyek az állampolgárok közbiztonsággal kapcsolatos közérzetét, illetve magát a közbiztonságot is növelnék.

Példaként említette, hogy bizonyos bűncselekmények, például gépjárműlopások esetében  nagyon alacsony a felderítési arány. Véleménye szerint nemcsak a felderítési arányt kellene növelni, de ugyanilyen fontos, hogy ha elfogják az elkövetőket, akkor gyorsan le kellene folytatni ellenük az eljárásokat és hamar kiszabni a büntetésüket.

Az MSZP szerint tévedés a Fidesznek az a véleménye, mely szerint az alkotmány módosítása pótcselekvés - mondta Wiener György az MTI-nek kedd este. Hangsúlyozta: ez a módosítás nem arról szól, mint a Fidesz javaslata.

A szocialisták szakpolitikusa úgy vélekedett, hiába erősítik meg a rendőrséget, hiába gyorsítják a büntető eljárást és szigorítják a büntetési tételeket akkor, ha nincs a büntető törvénykönyvben olyan tényállás, amely gátolja a gyűlöletkeltést.

Az alkotmánymódosításnak éppen az a célja, hogy jogalapot teremtsen egy olyan szabályozáshoz, amely elérhetővé teszi az erőszakos, etnikai jellegű bűncselekmények megelőzését - magyarázta Wiener György. Ezt a mai Btk. alapján nem lehet megtenni - közölte.
    
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak nemzetközi jogi kötelezettsége is egyben, hogy tiltsa a nemzeti, etnikai, faji, vallási jellegű gyűlöletkeltést. Megjegyezte: nem a mostani helyzet teszi szükségessé az alkotmány módosítását, hanem régóta fennálló kötelezettségről van szó. Igaz, ezt a jelenlegi események teszik aktuálissá - hangsúlyozta.
    
Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn jelentette be, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány a gyűlöletbeszéd ellen. Az Országgyűléshez benyújtott javaslat szerint a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság alapvető jogának gyakorlása során is tilos és szigorúan büntetendő a gyűlöletkeltés, a faji felsőbbrendűségre alapozott eszmék terjesztése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását