2024. május 21. - Konstantin

Fidesz: már megint becsaptak minket

A Fidesz szerint a kormány ismét becsapta az embereket, mert sok százezer rászorult helyzetben lévő adóst hagy segítség nélkül a lakáshiteleseknek nyújtott állami garanciáról szóló törvény - mondta Mádi László, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi sajtó
2009. március 3. kedd 17:25 - HírExtra
Megint becsapták az embereket, azt ígérték, hogy segítenek a rászorulók tömegeinek problémáin, miközben ez a törvény töredékes, részleges, időleges és nem kielégítő segítséget ad a lakáshiteleseknek - mondta a fideszes képviselő.

Szerinte a kormány egy "nesze semmi fogd meg jól" típusú megoldással állt elő, amely csak felszíni, tüneti kezelést alkalmaz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami garanciát csak a tavaly szeptember 30-a után munkanélkülivé vált adósok kaphatják meg, ami független számlálók szerint mintegy 30 ezer embert jelent, azonban nekik csak egy része rendelkezik lakáshitellel, és felel meg a törvény egyéb feltételeinek.

Mádi László szerint ezzel szemben több százezer rászoruló lenne, hiszen 40-60 százalékkal nőttek a törlesztő részletek az elmúlt néhány hónapban, és a nehéz helyzetben lévők az összes hitelfelvevő között már többségben vannak. Elmondta, hogy jelenleg mintegy 800 ezer lakáshitel-szerződést tartanak nyilván.

Mint mondta, kiesnek a törvény hatálya alól például azok, akik nem a meghatározott időszakban vesztették el a munkájukat és azok is, akiknek ugyan megmaradt az állásuk, de csökkentett munkaidőben dolgoznak, ezért kevesebb lett a jövedelmük. Szintén nem kapnak segítséget a vállalkozók, és azok sem, akik szabad felhasználású jelzálogkölcsönt vettek fel - sorolta Mádi László.

Utalt arra, hogy a Fidesz módosító indítványaival tágította volna jogosultak körét, de ezt leszavazták a szocialisták.

A fideszes politikus azt is kifogásolta, hogy a kormány csak átmeneti segítséget ad, hiszen az áthidaló kölcsön lényege, hogy az adós újabb hitelszerződést köt a bankkal, és a türelmi idő lejárta után mindkét hitelt törleszteni kell, így végül a törlesztendő összeg nőni fog.

Mádi László azt is kritizálta, hogy a kormány a következő kabinet kontójára hozta meg ezt az intézkedést, a törvénynek ugyanis "nulla forint a fedezete" idén a költségvetésben, és várhatóan a csak a két éves türelmi idő lejárta után, 2011-2012-ben lép be az állami kezességvállalás.

Az ellenzéki képviselő közölte: a törvény hétfői parlamenti szavazásán is azért tartózkodtak, mert a jó szándékot akceptálták, de a javaslat teljes alkalmatlanága miatt nem tudták azt támogatni.

Kérdésre válaszolva Mádi László úgy vélte: nem csodálkoznának, ha az Alkotmánybíróságnál megtámadnák a törvényt, mert jogilag aggályos, hogy csak a tavaly szeptember 30-a után munkanélkülivé váltak jogosultak az állami garanciára.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami garanciáról törvényt. A képviselők 196 igen, 18 nem szavazattal, 155 tartózkodás mellett szavazták meg a javaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását