2024. május 24. - Eszter, Eliza

A Fidesz felcsapott vasutasnak

Aláírásgyűjtést indított a Fidesz Tolna megyei szervezete a Baja és Budapest közötti közvetlen vasúti közlekedés visszaállításáért - jelentették be a párt országgyűlési képviselői kedden Szekszárdon, a vasútállomáson tartott sajtótájékoztatójukon.
2009. március 3. kedd 20:44 - HírExtra
Potápi Árpád János fideszes honatya, a párt Tolna megyei elnöke elmondta: képviselőtársaival közösen levélben keresik meg Molnár Csaba közlekedési minisztert, hogy a MÁV Start Zrt. állítsa vissza a napi két pár közvetlen járatot Baja és Budapest között.

A dél-dunántúli és alföldi térség utazói hátrányos helyzetbe kerültek azzal, hogy a 2008. december 14-ei menetrend-módosítás után hétköznapokon csak átszállással lehet eljutni vasúton a fővárosba. Ez az út sok esetben fél napot vesz igénybe - jelentette ki a politikus.

Zsigó Róbert, Baja fideszes országgyűlési képviselője szerint előfordult már, hogy a rosszul átalakított menetrend miatt kevesen utaztak egy adott vonalon, ezért azt később - a kihasználatlanságra hivatkozva - megszüntették. Hozzátette, hogy ha az állam adókat szed be, akkor kötelessége megfelelő közszolgáltatást biztosítani.

Horváth István, Szekszárd fideszes képviselője és polgármestere megdöbbentőnek nevezte a választ, amelyet az ügyben feltett parlamenti kérdésére kapott.
"Azt mondták, hogy átlagosan két és fél óra alatt fel lehet érni egy átszállással Szekszárdról Budapestre, és száz kilométeres sebességgel mennek ezen a szakaszon a vonatok. Aki utazott ezen a vonalon, az tudja, hogy ez nem felel meg a valóságnak" - mondta. Szerint a Szekszárd és Budapest közötti utat ma 19. századi körülmények között lehet megtenni vonaton.

Puch László, a közlekedési minisztérium államtitkára hétfőn a parlamentben, a szekszárdi ellenzéki képviselő kérdésére azt mondta: a korábbi közvetlen járat helyett, amely 4 óra 8 perc alatt ért Budapestre, ma egy átszállással, két és fél óra alatt el ehet érni a fővárost.

A vasúttársaság internetes menetrendje munkanapokon húsz járatot kínál az utasoknak Szekszárdtól Budapestig. A legrövidebb menetidő 2 óra 19 perc egy átszállással, ebből a vonatból azonban csak kettő közlekedik. A járatok leggyakoribb menetideje három, három és fél óra.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV Start Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: a 2007/2008. évi menetrendben a Baja-Sárbogárd-Budapest között közlekedő napi két pár vonat a gyakori megállás és a sárbogárdi vonategyesítés miatt 4 óra 8 perces átlag menetidővel közlekedett. A hosszú menetidő miatt ezek a vonatok már nem voltak versenyképesek, így a 2008/2009. évi menetrendben a Budapest-Pécs vasútvonalra történő részleges ütemes menetrend kiterjesztésével ezeket megszűntették.

Megmaradt viszont a napi két pár InterPici, amellyel Sárbogárdon közvetlen IC-csatlakozással 3 óra 14 perc alatt lehet a budapesti Keleti pályaudvarra érkezni. Változatlanul közlekedik az iskolai időszakban vasárnap a Sugovica InterCity Baja-Sárbogárd-Budapest viszonylatban, amellyel 3 óra 5 perc alatt érhető el a főváros. Baja-Kiskunhalas-Budapest között szintén megszűnt napi egy pár gyorsvonat, de kiskunhalasi átszállással egész nap 2 óránként biztosított az eljutás. Az utazási idő ezen az útvonalon így 20 perccel csökkent. Bajáról Kecskemétre közvetlenül, 2 óránként, napi 7 alkalommal, 2 óra 25 perces menetidővel biztosított az eljutás a 2008/2009. évi menetrendben - ismertette a szóvivő.

Hangsúlyozta: ahogyan eddig is, folyamatosan figyelemmel kísérik a menetrenddel kapcsolatban beérkező észrevételeket, és abban az esetben, ha jelentősebb létszámú utascsoportot érintő módosítás válik szükségessé, akkor a vasúttársaság kezdeményezi azokat a szolgáltatás megrendelőjénél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását