2024. április 24. - György

Szenzációs ókori leletet találtak

Érintetlen állapotban fennmaradt római kori szarkofágot tártak fel régészek Fiume (Rijeka) óvárosában.A tengerparti kikötővárosban kiásott kőkoporsó az i.sz. IV. vagy V. századból származik.
2009. január 19. hétfő 11:26 - Hírextra
Még nem nyitották fel, de környezetéből valószínűsíthető, hogy a kor egy gazdag és fontos személyiségének maradványait rejti - mondta Josip Visnjic, az ásatás vezetője a Hina horvát hírügynökségnek.

A koporsót egy épületromnál találták meg. Az épület egy korai keresztény bazilika lehetett, padlómozaikjai jó állapotban maradtak fenn. A mostanáig a föld alatt megbúvó bazilikarom mellett egy XVI-XVII. századi temető terül el, amelyet a ma is álló Szűz Mária Mennybemenetele templom tőszomszédságában alakítottak ki.

Az óvárosi ásatási helyszínen a régészek szerint álltak római fürdők is, amelyeket két szakaszban, az i. u. I. és a IV. században építettek. A horvát műemlékvédelmi hivatal szakértői tavaly augusztusban kezdték feltárni a területet. Vizsgálják egy hypocaust, vagyis római kori melegvizes padlófűtési rendszer maradványait is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását