Szenzációs ókori leletet találtak

Érintetlen állapotban fennmaradt római kori szarkofágot tártak fel régészek Fiume (Rijeka) óvárosában.A tengerparti kikötővárosban kiásott kőkoporsó az i.sz. IV. vagy V. századból származik.

Még nem nyitották fel, de környezetéből valószínűsíthető, hogy a kor egy gazdag és fontos személyiségének maradványait rejti - mondta Josip Visnjic, az ásatás vezetője a Hina horvát hírügynökségnek.

A koporsót egy épületromnál találták meg. Az épület egy korai keresztény bazilika lehetett, padlómozaikjai jó állapotban maradtak fenn. A mostanáig a föld alatt megbúvó bazilikarom mellett egy XVI-XVII. századi temető terül el, amelyet a ma is álló Szűz Mária Mennybemenetele templom tőszomszédságában alakítottak ki.

Az óvárosi ásatási helyszínen a régészek szerint álltak római fürdők is, amelyeket két szakaszban, az i. u. I. és a IV. században építettek. A horvát műemlékvédelmi hivatal szakértői tavaly augusztusban kezdték feltárni a területet. Vizsgálják egy hypocaust, vagyis római kori melegvizes padlófűtési rendszer maradványait is.
Forrás: MTI