2024. április 25. - Márk

Az ókori görögök "pubjai"

Bögrecsárdát üzemeltettek otthonaikban a gazdagok az ókori Görögországban - véli egy angol kutató.Az ókori görög drámaírók igen érzékletesen ecsetelték az antik világ ivászati szokásait, ám mindmáig nem sikerült a régészeknek feltárniuk akár egyetlen kora
2009. január 9. péntek 07:56 - Hírextra
Clare Kelly Blazeby, a Leedsi Egyetem kutatója meggyőződése szerint ennek az az oka, hogy az ókori görögök otthonaikban üzemeltették a kocsmákat. Véleményét arra alapozza, hogy Görögország-szerte számos olyan a Kr. e. 475 és 323 közötti időszakból származó házat tártak fel, ahol ivókupák garmadájára bukkantak.

A szakértők a leletekből arra következtettek, hogy tehetős lehetett a házigazda, aki rendszeresen megvendégelte a barátait. Ám Clare Kelly Blazeby véleménye szerint sokkal valószínűbb, hogy a háztulajdonosok bögrecsárdát üzemeltettek otthonaikban. Némely házban ugyanis több száz ivókupát találtak a régészek, ez pedig túl sok, akármilyen kiterjedt baráti körrel rendelkezzen is a tulajdonos.
"Ez gyökeresen átalakítja a klasszikus görögországi ivászati szokásairól vallott elképzeléseinket" - hangsúlyozta Clare Kelly Blazeby, aki kutatásairól az Amerikai Régészeti Intézet januári közgyűlésén számol be Philadelphiában.

Allison Glazebrook, a kanadai Brock Egyetem kutatója ezen a konferencián viszont arról számol majd be, hogy némely magánház bordélyként működött, erről árulkodnak az otthonokban talált erotikus graffitik és tárgyak.

"Ennek fényében egészen más szemmel nézünk majd az ókori Görögország gazdaságára, ahol az ipar, kereskedelem és a szolgáltatások jelentős része otthoni +telephellyel+ működött" - hangsúlyozta Clare Kelly Blazeby.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását