2024. április 25. - Márk

Jézus gyomrát nem rontotta el a korabeli kaja?

Az ókori Izrael távolról sem volt az a tejjel-mézzel folyó Kánaán, amilyennek hisszük, az emberek táplálkozása hiányos volt - állítja egy brit teológus.Nathan MacDonald, a St. Andrews Egyetem ószövetség-szakértője, aki a Szentírás szövegeit elemezte, s ré
2009. január 14. szerda 19:31 - Hírextra
A bibliai idők étrendje című művében foglalta össze - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában és a BBC hírei között.A teológust vizsgálataira azt késztette, hogy az Egyesült Államokban sikerlistákra kerülnek mindazon kiadványok, amelyek a bibliai étrend előnyeit ecsetelik.

"A bibliai étrend valóban alacsony kalóriatartalmú, és rostdús, ám kiegyensúlyozatlan, hiszen híján volt a létfontosságú nyomelemeknek és vitaminoknak" - taglalja Nathan MacDonald.

Ismertetése szerint az ínséges időket leszámítva az ókori Izrael lakosainak étrendje elegendő kalóriát biztosított, ám ritkán került hús az asztalukra, s a szükségesnél sokkal kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. Fő táplálékuk a lepény, s a gabonafélék voltak.

"Ez távolról sem volt egy kiegyensúlyozott étrend" - hangsúlyozta a teológus.A korabeli izraeli csontvázak vizsgálata is ezt támasztja alá, hiszen igen gyakori volt a vashiányos vérszegénység.

"Ez az étrenddel magyarázható, amelyben túl sok kenyér, viszont kevés hús és zöldség szerepelt" - emelte ki Nathan MacDonald, hozzátéve, hogy leginkább a terhes anyák és a gyermekek szervezete sínylette meg a hiányos táplálkozást, ennek következményei egész életükben végigkísérték az érintetteket.

"A Bibliában a táplálkozással kapcsolatban sok figyelemre méltó dolog szerepel, ám a Szentírás elsősorban annak a fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, hogy osszuk meg táplálékunkat a nálunk kevésbé szerencsésekkel" - vélekedett Nathan MacDonald.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását