2024. június 2. - Kármen, Anita

Talán nincsen minden rendben Sebestény Balázzsal

Szalai Csongort, legalábbis a nevét nem kell bemutatni, a hangját pedig nem lehet. Szinkronszínész, legismertebb alkotása a Dennis a komisz magyar hangja, emellett rengetek sorozatban és rajzfilmben hallható meglehetősen vékony orgánuma, amely ad egy bájt
2009. január 15. csütörtök 15:39 - Toportyán
A zenekar
Matyi (dob) és Csongi (ének, gitár) még a gimnáziumban ismerték meg egymást és már 14 évesen együtt zenéltek. Néhány évvel később, 2004 végén új együttest alapítottak, ekkor csatlakozott hozzájuk Dóri basszusgitárosnak, és így jött létre a theGrenma. Mindhármuk zenei ízlése hasonló volt, zenéjüket olyan kaliforniai (pop-) punk zenekarok inspirálták, mint a Blink 182, a Green Day vagy a NOFX. Ezek mellett hatással volt rájuk a ska, a hardcore és néhány régi punk zenekar is, de stílusukra leginkább a 'softcore punk' kifejezés illik. Fél évvel a megalakulás után kezdtek el koncertezni, és még 2005 decemberében felvettek egy 3 számos demót. 2006 elején indultak először turnéra az Alvin és a mókusokkal, majd ez év végén álltak neki az első albumuk rögzítésének. 2007 februárjában leforgatták az első videoklipjüket is a 'Mennyire szeretném' című dalukra, ami még a lemez megjelenése előtt napvilágot látott. A 10 számot tartalmazó cd 'Annyira...' címmel jelent meg augusztus végén. Ezt egy hosszas lemezbemutató turné követte 2008 nyaráig. A banda a nyári fesztiválok mellett már a második album anyagát írta, és bár kicsit csúszott, szeptemberben már az 'Enyém az utolsó szó' című új dalra forgattak klipet.
Forrás: www.thegrenma.hu
A napokban látott napvilágot a TheGrenma második lemez Talán nincsen minden rendben címmel.

Előző albumukhoz ("Annyira...") képest hatalmas kiugrás, hatalmas ötletekkel, és a magyar zenei életben egy teljesen új, meglepő dologgal. Ez az újdonság az introban és az utolsó számban érhető tetten, de ne szaladjunk ennyire előre!

A lemez ingyen letölthető a zenekar honlapjáról, de aki szeretné korong formában élvezni, megvásárolhatja, a mai lemezpiacot figyelembe véve, jelképes összegért. Ebből látszik, hogy a zenekar figyel a gazdasági válságra, illetve a túlnyomórészt iskolás közönségére, akik a költőpénzükből csak nehezen tudnák összespórolni az árát.

Hallgassuk meg, h mi nincs rendben!

Introval együtt majdnem negyven perc tömény softcore punk, bár nem annyira érzem benne a soft jelleget: kemény lett, csak nem szidnak össze-vissza mindent. A kaliforniai punk hatása sem érvényesül benne annyira, mint az első albumon, de érezhető.

Mint már említettem az introban, mint egy főcímben hallhatjuk a zenekar tagjait, és tevékenységüket (ahogy a koncertek végén szokás, csak itt egy ismeretlen-ismerős hangú narrátor teszi meg ezt).

A második szám meglehetősen fejbe vágott, már csak azért is, mert nem halkan szólt. Mintha egy dühös embert hallgatnék, annyira odacsap a hangzás, jól lett összerakva. A legnagyobb meglepetést egy ismerős nyíregyházi zenész okozta a számban. Név szerint Alvin, aki az Alvin és a mókusok nevű punk zenekar lelkes frontembere és gitárosa egyben. A meglepetések sora persze csak akkor érhet véget, amikor véget ér a lemez.

A harmadik szám nem tudom, hogy önmagában is ennyire „durva” de nekem sikerült a valaki „lemészárol egy osztályt” sort épp akkor meghallani, mikor a csepeli lövöldözésről olvastam. Szokták mondani, hogy véletlenek nincsenek, itt a bizonyíték, de ennyire ne kalandozzunk el!
A teljes korongon keresztül érezhetünk valami hardcore irányzatot, mindamellett, hogy szinte csak rájuk jellemző ti-ti-tá ütemet használ a megszokott punk alappal szemben Bottlik Mátyás, dobos.

A negyedik számhoz már szeptemberben forgattak klipet, hogy a türelmetlen közönségnek is villantsanak valamit. Eddig abszolút nem volt jellemző, hogy Csongi érces hangján ordítva kezdjen egy számot, ahogy az elektronikus effektek sem, de mind az audio, mind a video formában érdekes a mobil által okozott gerjedés.








Mindenképpen meg kell említeni a „Mit vársz?” című számot, ami egy hatalmas visszautalás az előző lemezre a „Nem is tudod, mennyire szeretném” sorral (az „Annyira…” korongon volt egy ilyen című szám). Ez koncerten, mint két szám közötti átkötés jól fog még jönni. Ugyanígy a pogóban kifáradó embereknek az „Ennyi volt” ska betéte, ahol baromi jól lehet segget rázni.

„Maradjunk a szabályoknál”

Csakhogy rosszat is mondjak - mert ugye azt is kell - a hardcore jelleg miatt erősen monoton az album, főleg egymás után többszöri meghallgatás esetén. A vége felé ellaposodik, és már nem is figyel oda kellően az ember. Változatosságot és érdekességet a számok elején és a szövegben találunk. Meg persze a gitártémákban.

A monotónia tűrő embereknek erősen ajánlom. Az utolsó szám címe, még ha nem is erről szól, azért hordoz valami igazságot magában, hiszen a „Vajon hallja valaki a hangom?” kérdés értelmezhető úgy is, hogy mindenki elaludt a lemezen. Ez persze egyértelműen kizárható, mert, mint ahogy említettem nagyon jó kis lemez lett.

A végén újra meghalljuk a narrátort, aki „további magyar hangok…” kezdetű monológjában újra felsorolja a zenekar tagjait már megemlítve Alvint, és most jön a legnagyobb meglepetés. Ugyanis, sajnos én nem hallottam, de elvileg feltűnik Sebestény Balázs hangja is. Talán vokálozik, de sajnos nem sikerült azonosítanunk.

Rendező nem meglepő módon Szalai Csongor. Ahhoz, hogy a fiatalos lendületes hangzást és a kiugróan érdekes ötleteket méltó módon zárják le, ezért egy kis színes dolgot is megosztanak a hallgatókkal: „A felvételek Matyiék házában készültek”.

Itt újra felkapja fejét az is, aki elbóbiskolt esetleg közben, és első hallásra valószínűleg nevetni fog.

A koncert

Persze minden új lemezt be kell mutatni a nagyközönségnek élőben, és erre nagyszerű lehetőség nyílik január 17-én a Ráday Music Pubban a Fekete Teve társaságában, akik nagyon táncos ska zenét húznak a talp alá, és éppen ötéves születésnapjukat ünneplik. Előttük a Beer Lack és a Nonverse kezdi csigázni a nagyérdeműt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. január 22. 12:26
Egyébként csak kihasználtam azt, hogy átírhatom topic-ként a cikk címét, de ettől vajmi kevés változik
ocsabika
2009. január 21. 20:55
Mellesleg az introban is a híres ismeretlen-ismerős konferálja fel az egészet. Emellett pedig a cikkben nem Sebestyén, hanem valóban Sebestény Balázs neve fordul elő, nem is egyszer, de elég sokan nincsenek még azzal sem tisztában, hogyan kell írni a celeb ipse nevét, csak kattintgatnak össze-vissza
Tehát ajánlom figyelmedbe még egyszer a cikket, kölönös tekintettel arra, hogy az agyad képes "átkonvertálni" dolgokat:)
ocsabika
2009. január 21. 20:52
Tuljadonképp, ha jobban elolvastad volna a cikket, akkor ezt le sem írod!
por_peter
2009. január 21. 17:57
Már bocs de ha jobban utánna nézett volna a cikk írója akkor rájött volna hogy a lemezen nem Sebestyén Balázs hangja hallható aki híres műsorvezető (persze nyílvánvalóan mindenki erre gondol elsőnek) de ha jobban meghallgatjátok azt az outrot amit mellesleg Bozai József olvas fel aki az egyik leghíresebb narrátor na szóval hallhatjuk Sebestény Balázs nevét aki az After Classes nevű zenekarban az énekes szóval mégegyszer a lemezen nem a "híres celeb szerepel".
ocsabika
2009. január 16. 07:47
Sebestyén Balázzsal sincs minden rendben, mert nem hallani, de a Grenma jó
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását