2024. április 25. - Márk

Fesztiválozzon Hegyalján!

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Hegyalja Fesztivált a Tokaji-hegy lábánál, a Rakamazi Kempingben. Ezt a fesztivált nem véletlenül tervezték ide. Az ok a 2000-ben történt ciánszennyezés, célja a pusztítás áldozatainak támogatása, és a Tisza rehab
2008. július 4. péntek 10:00 - Oláh Csaba
A fesztivál elsődleges szempontja a környezettudatos nevelés, a szelektív hulladékgyűjtés, természet tiszteletének a „hegyaljásokba” történő "belenevelése".

A programok

Persze a környezeten kívül a a rendezvény legfontosabb célja a szórakoztatás és a szórakozás, melynek érdekében fellép a magyar könnyűzenei élet színe-java, és évről évre belefér a keretbe néhány nemzetközi fellépő is. Vegyük is át, kivel találkozhatott eddig a nagyérdemű, persze a teljesség igénye nélkül: Kosheen, Banco De Gaia, Clawfinger Asian Dub Foundation, Motorhead, Roni Size, Bloodhound Gang, Sepultura, Pendulum. Ennek fényében az idei fellépők sora sem nevezhető szegényesnek: a Katatonia, a The 69 Eyes, Future Prophecies, az N.O.H.A., Juliette and The Licks.



Lehet fanyalogni, hogy ez nem is sok, de ha megnézzük a rendelkezésre álló teret egyértelműen kitűnik, hogy a Hegyalja soha nem fogja kinőni magát, mert nem „fér el”. Egyik oldalról a Tisza szab határokat, másik oldalról Rakamaz, és a mindemellett figyelembe veendő termőföldek, amiket nem kellene a nyár közepén tönkre tenni.

A nemzetközi vonal mellett azért soroljuk fel a hazaiakat is: Pokolgép, Junkies, Replika, Depresszió, Alvin és a Mókusok, Kispál és a Borz, Tankcsapda, Quimby, Irigy Hónaljmirigy, Pannonia All Stars Ska Orchestra, Vágtázó Csodaszarvas (Halottkémek) és persze, hogy az elektronikus zenét kedvelők sem maradjanak ki semmiből, Neo, Palotai, Cadik, Colorstar, Carbonfools, Titusz, és még sorolhatnám, de nem akarom erre pazarolni a helyet. Akit érdekelnek a részletek, azok klikkeljenek a honlapjukra.

Mint azt már említettem az első fesztiváltól kezdve központi téma a környezet védelem, melyet az E-Misszió, amely a Greenpeace „leányvállalata” reprezentál. A Tisza rehabilitációján kívül kellő gondot fordítanak a Föld, és a légkör védelmének tudatosítására is.



A környezet

A környezettudatosságot jól példáza, hogy már a fesztivál kezdete előtt egy nappal szemetes-zsákot osztanak azoknak, akik szeretnek még a tumultus előtt kényelmesen megérkezni, sátrat verni, és persze meglátogatni Tokaj nevezetességeit, a borospincéket. Mindenkinek felhívják figyelmét, a hulladékot ebbe gyűjtse, mert úgy a buli vége utáni takarítás is könnyebb, illetve nem eszi meg a szemét a hegyaljásokat.

Emellett a folyamatosan jelen levő Zöld sátor is igyekszik minden programjával tenni valamit a környezetért. Szakértők érdekes előadásait lehet itt meghallgatni, melyből hasznos tanulságokat szűrhet le a nagyérdemű.

A hely

A fesztivál a Tokaji-hegy lábánál, a Rakamazi kempingben kap otthont, a Bodrog és a Tisza találkozásánál. A fesztiválok állandó gondja azért nem kíméli Hegyalját - vagy ahogy az itteniek mondják Szesz-, illetve Legalját - sem. Ez természetesen a WC és zuhanyzók mennyisége, és takarítása. Ugyan a szervezők minden évben igyekeznek megoldani a problémát és a kemping kicsiny vizesblokkjait is megnagyobbították, sőt, minden évben egyre több kék, vagy zöld mobil-WC, mobilcsap, mobilzuhanyzó segíti a kis-, és nagydologra vágyók munkáját, de ez vélhetően örök gond marad.



A kemping bővítése is nagy problémákat okozott eleinte, de a Tisza kemping mellé felépítették a Hegyalja kempinget is, ahová telepítettek árnyékot adó fákat - majd megnőnek, lesz még itt fesztivál címszóval -, bár szegénykéim még nem sok fényt takarnak el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását