2024. április 19. - Emma

Egy szál gitárral - videóval

Január 9-e van és mai zenés ünnepeltünkkel szegről-végről családi kötelességet teljesítünk, innen kívánunk boldog születésnapot Joan Baeznek. Nem arról van szó, hogy rokonunk lenne a hölgy, ha így lenne, fel se merülne, hogy letagadjuk.
2009. január 9. péntek 17:26 - paulson
Joan Baez részünkről apai ágon nagy kedvenc amerikai folk-rock énekesnő. Arról, hogy mennyire meghatározó előadója a rockzenei kultúrának árulkodik az a tény, hogy az énekesnő a Forrest Gump duplalemezes soundtrackjére is felkerült (mikor a főhős szerelme egy szál gitárral - vagy gitárban - énekli Bob Dylan egyik leghíresebb dalát, a Blowin’ in the Windet).

Ez az album, és maga a film is az elsők közt lenne amit ajánlanánk, ha valaki a közelmúlt 50 évének Amerikájának fontos történelmi és zenei fordulópontjaira (vagy kihagyhatatlan darabjaira) kíváncsi. Csak néhány név a további zenés szereplők listájáról: Creedence Clearwater Revival, The Doors, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Jefferson Airplane, The Byrds, Lynyrd Skynyrd és még sorolhatnánk. Sőt, még Dr. Pepper is szerepelt benne, bár nem hinnénk, hogy a film készítő látták volna előre, hogy az üdítőgyár összeütközésbe kerül a Guns N’ Rosesszal.

Joan Baez We Shall Overcome című száma jelentős tömegpolitikai karriert futott be a hatvanas évek legelején, a baloldali ifjúság himnusza lett. A hölgy maradt is a politikai töltetű protest vonalon. Sokan nevét Bob Dylan mellett jegyezték meg, ami nem véletlen együtt dolgoztak a hatvanas években. A háborúellenes mozgalom egyik legjelentősebb női képviselője volt, így nem csoda, hogy fellépett a hippikorszak csúcsát jelentő Woodstock Fesztiválon.

Zenéjének értékén akkoriban sokat dobott aktuálpolitikai jelentéstartalma, ez azonban egy másodpercig sem jelenti azt, hogy ez a zene minőségére rovással lett volna, sőt e fronton is sokat köszönhetünk neki: a folk műfajban számos kiváló követője akadt.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását