2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kuriózum: nem zenélő zenekarok állnak össze

Köves Miklós, közismert nevén Pinyó 60. születésnapja alkalmából nagyszabású koncertet ad január 17-én a Petőfi Csarnokban; a dobos valamennyi korábbi és jelenlegi együttese fellép, köztük a Piramis és a Mini.
2009. január 11. vasárnap 08:21 - Hírextra

A zenész az MTI-nek elmondta: nem akarta magát ünnepelni, a bulit Török Ádám, a Mini vezetője hozta tető alá. A koncerten minden együttes négy-öt számot ad elő; Köves mellett Závodi János gitáros lesz végig a színpadon. A műsor első részében a Mini játszik, utána a Nonstop, a Piramis, a Besenyő Blues Band, a RABB, végül ismét a Mini következik. Ezen zenekarok közül jelenleg egyedül a Mini aktív.

A kezdetekre emlékezve Pinyó megjegyezte, hogy már egészen fiatalon dobosnak készült. Először Laux Józsefnél, a Benkó Dixieland Band akkori, az Omega és az LGT későbbi dobosától tanult, később Bányai Lajostól, Jávori Vilmos dzsesszdobostól, Nesztor Iván dobtanártól, végül Martonosi Györgytől vett órákat.

"Beatdobolással kezdtem, utána rögtön a rock jött, és ma is úgy látom, hogy ebben a műfajban vagyok képes a legtöbbre. A teljes képhez tartozik, hogy egész életemben jazz- és funky-rajongó is voltam, és nagyon szerettem a RABB-ban és a Miniben a bluest" - emelte ki.

Mint mondta, első zenekara az 1960-as évek elején a Futuráma együttes volt, amivel kizárólag külföldi számokat játszottak egyetemi klubokban. Onnan került 1965-ben, harmadikos gimnazistaként a Nonstop együttesbe, amelyik már rádiófelvételeket, kislemezeket készítő csapat volt.

A széles körű ismertséget egyértelműen a kemény rock zenét játszó Piramis hozta meg a dobos számára: a sikersorozat, a hatalmas népszerűség 1976-től 1981-ig tartott.

"Ma is sajnálom, hogy a zenekar feloszlott, de tovább nem ment a dolog, ennyi volt benne. Az 1992-es, majd a 2006-os nosztalgiakoncert óriási élmény volt, de csak egy különleges alkalom" - közölte ezzel kapcsolatban Pinyó.

A Piramis után Köves Miklós színházi és filmes produkciókban vett részt, majd csatlakozott a Török Ádám vezette RABB-hoz (Rhythm and Blues Branch), később az újjáéledő Minihez.

A Piramis színeiben a Petőfi Csarnokban Gallai Péter billentyűssel és Závodi János gitárossal, valamint két vendégzenésszel lép fel a születésnapi bulin. Kiemelte, hogy Som Lajos egykori zenekarvezető, basszusgitáros egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy ott legyen a koncerten, és Révész Sándor sem lesz velük, mivel az énekes 2006 óta minden Piramis-produkciótól elzárkózik.
A megmaradt három Piramis-tag tavaly ősztől Piramis Plus néven zenél, kiegészülve a Piramix tribute-zenekar énekesével, Csokival (Nyemcsók Jánossal), és basszusgitárosával, Vörös Gáborral.
A január 17-iki koncertre a NarRator Records gondozásában megjelenik Pinyó 60 című CD, amelyen a fellépő együttesek legjobb dalai szerepelnek. Az EMI kiadó emellett rögzíti és tervek szerint CD-n és DVD-n is kiadja a koncertfelvételt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását