2024. május 3. - Tímea, Irma

Vigyázz halált okoz!

Bizonyosan látták mostanában, mennyire felkapott lett hirtelen a vízipipa elleni kampány. Mérgező, halálos, rosszabb, mint a dohányzás, károsabb, mint csúcsidőben a Hungária körúton, a zebránál várni, hogy zöldre váltson a lámpa, miközben autók tömege füs
2008. november 3. hétfő 11:01 - Oláh Csaba
Ne értse félre senki, nem buzdítani akarom önöket dohányzásra, vagy pipázásra, sőt minden ilyen feltevés elől is elhatárolódom. Nyilván mindegyik nagyon káros az egészségre.

De mennyire is?

Tulajdonképp nem tudom. Szerintem senki nem tudja, csak, aki már érzi a hatását. Ő bánkódik, a többi dohányos úgy van vele, hogy a cigaretta nélkül is ilyen baja lett volna. Ha figyelembe vesszük a statisztikákat, akkor bizton állíthatjuk, hogy nem így van.

Az egész dohányzás elleni kampány egy kaotikus információhalmaz, amiből mindenkiben annyi ragad meg, amennyire „szükség” van. Ez mind szép és jó, de ezzel nem lehet befolyásolni egy ember szokásait.

Épp most mondták, hogy a dohánytörvény szigorítása csúszik a gazdasági válság miatt. Inkább arra koncentrál a Parlament. Egyértelmű, a jövedéki adókból meglehetősen sok pénz folyik az államkasszába, ha tovább szigorítanak, az emberek kevesebb cigarettát vásárolnak.
Persze mindezt úgy fogalmazták meg, hogy a pénzügyi intézkedések miatt nincs idő a törvénymódosításhoz szükséges tárgyalásokra – megbocsátunk.

Hogy jön ide Győzike?

Nagyon egyszerű. Akik nézték emlékezhetnek rá, hogy Gáspár Virág (ugye akkor négy éves lehetett) valamelyik kiruccanásuk alkalmával vízipipázott. Nagy port kavart, és akkor megkérdeztek valamelyik műsorban egy szakértőt, aki egyértelműen elmagyarázta, hogy a pipa nem káros, mert a víz megköti a legtöbb káros anyagot, legalábbis nagy részét. Emellett a füst hosszú utat tesz meg míg a tüdőbe érkezik, ezáltal még több károkozó rakódik le a csőben, tehát Győzike kislányát semmilyen egészségkárosító hatásnak nem tették ki. Persze, hogy nem. Itt szeretném leszögezni, hogy maximálisan elhatárolódom attól, hogy Győzikét vagy a csatornát védjem. Ellenkezőleg.

Mi a baj?

Semmi, mondja a gyermek anyja kérdésére, mikor eltitkol valamit a szüleitől. Már nem vagyok gyermek. Van baj, elmondom. Én vízipipázom, saját tapasztalataim alapján azt mondom nem káros. Persze a dohányosok szerint a cigaretta sem káros, csak a média belemagyaráz mindent. A problémám ott kezdődik, ahol ugyanaz a TV csatorna pár hónappal később azzal foglalkozik Híradó szinten, hogy a pipa mennyire káros. Egy óra pipázás száz szál cigi elszívásával egyenlő.

„Álljunk meg egy szóra, tanár úr!”

Vízipipa
Vizes edénybe vizet, mennyiség, szint jelöléseket betartani ajánlatos, mert túl sok víztől nehezen lehet csak szívni. Ha a vízre pár virágszirmot szórnak, az kellemes látványt ad amint a buborékok tetején táncolnak, egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a füst ízét. Azután pipafejbe dohányt tömnek és egy lukacsos alufóliadarabbal légmentesen letakarják. A dohány török vagy egyéb keleti, átlagosnál nagyobbra vágott, majdhogynem leveles, jócskán nedvesebb dukál, de működik bármi egyéb fajtával is. (Csak másként, más bukéval) Mindezek után jön a begyújtás. Nem rágyújtás, nem meggyújtás. Izzó faszén darabot/darabokat alufóliára helyezni. S azután intenzíven, nem túl nagy, de erős, szapora szippantásokkal, míg tűzre kap, s füst jön a csőből. Parazsat folyamatosan életben kell tartani, alkalmasint cserélni, mert az íz csak magas hőmérsékleten jön ki. Szívni lassan, lehetőleg tüdőből kell, füstje teljesen hűvös.
Ha egy óra alatt egy ember elszív száz szál cigit, akkor számításaim szerint annyi méreganyagot, legfőképpen nikotint visz be a szervezetébe, amely megközelítőleg egy-két ember halálos dózisa. Mégsem hal meg minden ember egy óra pipázgatás következtében. Erre nyilván senki nem tért ki. Azért nem, mert valószínűleg nincs valóságalapja az állításnak.

Nemrég fájt a hátam, elmentem orvoshoz, megröntgeneztek. Miután megnéztem a felvételt megállapítottam, hogy mióta nem cigarettázom (kb. egy éve), csak pipázok meglehetősen többet „fehéredett” a tüdőm, mint a magyarországi feketegazdaság az elmúlt két évben.
Most lehet mondani, hogy azért, mert nem dohányzom, és nem pipázom rendszeresen. Szerintem annak, ha pipázik az ember vannak előnyei. Ezt magyarázza a másik oldal, szintén kaotikus módon ömlesztve az információkat, és mindenki annyit vesz, amennyit akar. Pont, mind egy önellátó gazdaságot folytató kicsiny közösség.

Ez az állítólag egészséges füst jó az asztma ellen. Megmozgatja a rekeszizmokat, mint egy kiadós nevetés. Mivel nagy mennyiségű füstöt szívunk be ezért a szmog, a cigarettafüst, és hasonló dolgok okozta kátrányfoltokat is megmozgatja, és kidolgozza az emberből. A következménye, saját tapasztalatom alapján, köhögés, folyamatos váladékozás, köpködés, tüsszentés, orrfújás. Mindez persze meglehetősen sötét színben, néha feketében. Kátrány, gondolom. Még mindig nincs semmi bajom, pedig megközelítőleg százezer szál cigarettánál tartok. Az RTL klub szerint már fél éve halott lehetek. Megbocsátok, mivel nem tudhatják.

A vélt ok

Úgy gondolom, hogy a pipázók, és ezzel együtt a pipát, dohányt, szenet, néha még a vizet (vízmű) is árusítók elleni támadásról van. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert egyre több a pipázó, egyre több az országban az árusító, akik túlnyomórészt arabok. A pipadohány olcsó, legalábbis nem drága. Nincs rajta adó, ezért nincs utána bevétele az államnak. Ezek a flegma arabok még nem is sokat adóznak bevételük után az országnak. Mivel egyre több a bevételük, az államnak egyre kevesebb, ezért egy nagyon burkolt, sőt titkolt dohányreklámra volt szükség. Mivel csak egyetlen csatorna, illetve egyetlen sajtóorgánum foglalkozott a kérdéssel ezért én is kérdeznék: Mennyit is kapott az RTL Klub ezért a kis dohányipari lobbiért?

Valószínűleg nem keveset, ugyanis a dohánygyáraknak nyilván nem tetszik a mind szélesebb körben terjeszkedő szokás, arab országok kultúráját átvevő, dohányzásról, a szó klasszikus értelmében, leszokó embertömeg. Gondolom, hangsúlyozom, gondolom, hogy a dohánygyárak meglehetősen nagy, de legalábbis elég pénzt fizettek azért, hogy az előbb említett TV csatorna kellően megbolygassa a pipát, remélve ezáltal, hogy a megrémült, hozzá nem nagyon értő, csak szívó, cigiről pipára áttérő emberek, most visszaszoknak szépen a cigaretta adójeggyel ellátott, az államnak, és a dohánygyáraknak nagy bevételt hozó papírba tekert, kemény, vagy puhadobozos kis rákrudacskára.

Zárásként a szövegből kiemelten is szeretném hangsúlyozni, hogy senkit, semmilyen formában sem rábeszélni, sem lebeszélni dohányzási szokásairól, sem meggyőzni annak vélt vagy valós káros, vagy jótékony hatásairól nem akarok. Egyszerűen csak elmélkedtem egy kicsit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását