2024. március 29. - Auguszta

Meg kell állítani a közbiztonság romlását

Biztonságban a közterületeken az összefogás erejével címmel, a leszakadó településrészek romló közbiztonságának megállításáért indít projektet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, miután eredményesen pályázott pénzügyi támogatásra az Ország
2008. december 9. kedd 15:25 - Hírextra
A projekt konzorciumi partnerei Szolnok önkormányzata, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat, a Kisebbségi Jogvédő Egyesület, a megyei polgárőr szövetség és a megyei megelőzési alapítvány - mondta a rendőrségi vezető.

Márkus Erika rendőr őrnagy tájékoztatása szerint a projekt keretén belül civil bűnmegelőzési szerveződések létrehozásával, megerősítésével, az ott élő roma családok bevonásával, valamint egy lokális jelzőrendszeri hálózat kialakításával próbálnak a leszakadó területrészek egyre romló közbiztonságán javítani. Egyik elemként a "szomszéd-támogató" civil önszerveződés például lehetőséget teremthet az együtt élő kultúrák közös megismerésére, az egyes kultúrcsoportok igényeit figyelembe vevő közösségi fórumok létrehozására. A lokális jelzőrendszeri hálózat kialakításakor számítanak a helyi aktivisták bűnmegelőző tevékenységére és a települési polgárőrség aktívabb közreműködésére.

A projekt szerves része egy szolnoki modell program, amelyet a város délnyugati részében lévő peremkerületben kívánnak megvalósítani. A városrész jellemzője, hogy ott lakó mélyszegények egy részének folyamatosan romlik az erkölcsi értékrendje, ami a közbiztonsági helyzet további rosszabbodását vetíti elő. Kedvező változást a helyi közösség önvédő erejének serkentésétől és a civil bűnmegelőzés rendszerének területi kiterjesztésétől várnak. Azt is tervezik, hogy az ezen a helyszínen élő roma lakosság tagjai közül olyan önkénteseket képeznek ki, akik később szolnoki polgárőrség tagjai lehetnek.

A 7 millió forintos támogatással november közepétől 2009 májusáig tartó projekt része egy nyitó konferencia és a megyében több szakmai fórum megtartása, a szolnoki modell program végrehajtása, valamint egy záró tanulmány és egy dokumentumfilm elkészítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását