2024. május 21. - Konstantin

Ebbe belebukhat a kormány

Görögországban egyre feszültebb a helyzet. Athénon kívül gyakorlatilag minden nagyvárosban zavargások törtek ki. Hétfő estére demonstrációt hirdetett az ellenzék, illetve a kommunista párt, szerdára a szakszervezetek jelentettek sztrájkot. De mi történik
2008. december 9. kedd 07:29 - Pénzes Dávid
Egy látszólag egyszerű ügyből indult az egész. A rendőrök lelőttek egy tinédzsert, aki kövekkel dobálta meg a rendőrautót. Erre mindenki kiment az utcára és törni zúzni kezdett. No ennél azért árnyaltabb a kép. A valóság az, hogy nem rendőr lőtt (ahogy a magyar sajtó sokszor helytelenül írja), hanem egy különleges rendőri egység. Ezek azért lettek létrehozva, hogy különféle objektumokat védjenek illetve járőrözzenek.

Egy ilyen egység járőrözött Athén egyik városrészében, ami egyébként jellemzően a hatalomellenes tüntetők kedvelt környéke. Ezek az anarchista csoportok általában sok borsot törnek a hatalmon lévők orra alá: ha tehetik az utcákra vonulnak és ügyes bajos dolgaikat – főként az aktuális kormánnyal szembeni ellenszenvüket – ott szeretnék megoldani. Érdekes módon a most kezdődött megmozdulásokban nem voltak közvetlenül benne a szélsőbaloldali anarchisták. Egészen az incidensig.



Casus belli

Összetűzések
Szombat éjszaka Athénban több csoport is összetűzött a rendőrökkel. A rendőri brutalitás elleni tüntetések kezdődtek több más városban is, például Szalonikiben, Komitiniben illetve Korfu és Kréta szigetén is. A tüntetések erőszakba torkolltak. A felvonulók kirakatokat törtek be, autókat, üzleteket és bankfiókokat gyújtottak fel. A tiltakozók általában anarchista és kapitalizmus-ellenes csoportokhoz köthetők. Jellemzően inkább pénzintézeteket és drágább üzleteket támadtak.
Ez eset még szombaton történt. A kb. harminc fiatal körbe vette a járőrt, majd kövekkel és botokkal estek az autónak. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez megszokott dolog. Most azonban a különleges egység egyik tagjánál elfogyott a cérna, elővette fegyverét majd éles lövéseket adott le. Egy 15 éves fiú meghalt. Hogy pontosan hogyan, az már kérdéses. A rendőrök szerint a lövés a levegőbe dördült el, és csak a repeszek illetve a gellert kapott golyók találták el a kamaszt. A támadók szerint viszont célzott lövés érte a fiút.

A hír hallatán azon nyomban anarchista csoportok vonultak az utcára, akikhez aztán tízezrek csatlakoztak. Bankokat gyújtottak föl, üzleteket romboltak porig, és persze rendkívüli hevességgel támadtak neki a rendőröknek. „Egyenruhás gyilkosok!” – olvasható a transzparenseken. Mostanra a zavargások átterjedtek az összes nagyvárosra.

Görögtűz

A Görögországban felszított tűz azonban nem újkeletű. A fiú halála „csupán” a régóta dagadó puskaporos hordó kanócának meggyújtása volt. Ami most jó nagyot robbant. A diákok szolidaritásuk jeléül nem mennek iskolába, a szakszervezetek sztrájkra készülnek, az ellenzéki politikai erők az utcára vonulnak az ország városai csatatérré váltak.

Ez két összetevőnek az eredménye. Egy racionális és egy emocionálisabb dolognak. A görög politikai élet manapság egészen hasonló cipőben jár, mint a magyar. A jelenleg kormányzó konzervatív párt számos reformot hirdetett meg, ám egyre inkább úgy tűnik, ezeknek nincs igazi társadalmi támogatottsága. Se a nyugdíjreform, se az új gazdaságpolitikai intézkedések nem arattak átütő sikert.

Ráadásul a kormány jó néhány tagja korrupciógyanús helyzetbe keveredett. Ez megint csak erősen kiverte a biztosítékot a közvéleménynél. A kormánypártok persze megpróbálták normalizálni a helyzetet, ám a fiú halála utolsó csepp volt a pohárban. A belügyminiszter a helyzet súlyosságára való tekintettel beadta a lemondását, ám a miniszterelnök ezt nem fogadta el.

Az emocionálisabb része a dolognak a görög lélek mélyén található. Görögországban mindig is alacsonyabb volt az emberek tűréshatára, mint mondjuk sokat megélt hazánkban. A heves vérmérséklet eredménye, hogy a görögök egészen apró dolgokért is képesek az utcára menni. Az előbb felsorolt dolgok pedig jóval túl vannak ezen a határon.



Kormánybukás?

A demokrácia hazájában nem esik le senkinek az aranygyűrű a kezéről, ha előrehozott választásokat kell kiírni. A jelenlegi kormány is ennek eredményeként van hatalmon. És nagyon úgy tűnik, ugyanennek eredményeként fogja elveszteni azt. Igaz, a jelenlegi miniszterelnök nem sokkal ugyan, de még mindig népszerűbb ellenzéki kollégájánál. Így akár az is elképzelhető, hogy egy esetleges előrehozott választásokat megnyer pártja számára.

Hogy a helyzet hova fajul, egyelőre persze nem tudni. Az biztos, hogy a szakszervezetek és az ellenzék minden követ meg fog mozgatni a választások kiírásáért. Az események alakulása szempontjából sokat jelenthet még a lelőtt fiú boncolásáról szóló igazságügyi szakértői vélemény. Ez akár be is bizonyíthatja, hogy a rendőr állít igazat, ami elveheti a zavargások élét. Ha azonban kiderül, hogy valóban célzott lövés okozta a tinédzser halálát, az közvetett módon elvezethet a jelenlegi kormány bukásához is.

Fotók: www.nytimes.com
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását