2024. május 5. - Györgyi

1200 helyett 1600 fős elbocsátás a Suzukinál

A Suzuki gyárban működő szakszervezet megbízott elnöke elmondása alapján kiderült nem 1179, hanem 1600 főt bocsátanak el a gyártól. Kiss László az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének (EGFSZ) vezetője a Hírextrának elmondta, a próbaidősö
2008. december 8. hétfő 14:59 - Pénzes Dávid
Kiss László az EGFSZ megbízott elnöke a Hírextra megkeresésére elmondta, az 1179 dolgozó mellet további 400 dolgozójától válik meg az esztergomi Suzuki gyár. Mint mondta, ők főként próbaidősek és külső cégesek, de ugyanúgy fizetést kapnak a gyártól, és ugyanúgy ebből a munkából élnek, mint a többiek. Ez azért is furcsa, mert Kiss elmondása szerint ígéret volt a vezetéstől arra, hogy az 1179 fős leépítés után nem lesz további.

A kirúgott dolgozók miatti műszakváltozás ma lép életbe a gyárban. Eddig reggel 6 órától tartott a munkaidő délután 5-ig, majd két óra karbantartási szünet után este 7-től reggel 6-ig jött a következő műszak. Ez most úgy változik, hogy 6-tól 14:50-ig tart a délelőttös, majd 14:55-től 23:45-ig a délutános. Rengeteget könyörögtünk a vezetésnek, hogy ez így legyen – vallja be a szakszervezeti vezető – most úgy tűnik, egy gazdasági válság kellett hozzá, hogy bevezessék.

Még a cipő árát is

Az új szakszervezeti vezető
Az EGFSZ korábbi elnöke Párma Zsolt az utóbbi hetek eseményei miatt lemondott tisztségéről, helyette Kiss László lett a megbízott szakszervezeti vezető. A szakszervezeti vezetői választás még karácsony előtt lesz, de ott Párma információink szerint már nem indul. A vezetői tisztségre a legesélyesebb Kiss László, aki 15 éve dolgozik a gyárban. Információink szerint Párma egyre nehezebben értette meg magát a vezetőséggel – gyakorlatilag „persona non grata”-nak (nem kívánatos személynek) tekintették. Kiss ennél csak jobbra számíthat.
A Hírextra információi szerint a kirúgottak fizetéséből még a munkacipőjük összegét is levonták. Ezt az információt Kiss is megerősítette. A gond, hogy a cipő a védőruha része, amit nem lenne szabad kifizettetni az emberekkel, ám a cipőt a védőruhával szemben nem lehet továbbadni a következőknek, így azt hazavihetik – ha kell, ha nem.

Az étkezési jegyekkel hasonló a helyzet. Jelenleg a belépőkártyával lehet étkezni – mondja Kiss. A gyár annyira fogához veri a garast, hogy bevett gyakorlat volt a cégnél az étkezési jegyek levonása a fizetésből olyan esetben, mikor munkaszüneti napot rendeltek el. Ám munkaszüneti napon nem főz a konyha sem, tehát nincs miért lehúzni ezt az összeget.

Ez annak a fényében lehet különösen érdekes, hogy a cég honlapján még október 2-án is az volt olvasható, „a Suzuki sikeresebb, mint valaha.” Úgy tűnik, ebbe a sikerbe a hatszáz forintos étkezési jegy esetenkénti dolgozóknál hagyása már nem fér bele.

Amíg nincs jobb

A Suzuki honlapja október 2-án
A Suzuki sikeresebb, mint valaha. A 2006-os pénzügyi évben a vállalat összértékesítése átlépte a 3 billió jenes határt (18,8 milliárd euró*). Egy évvel később, a 2007-es pénzügyi évben már 3,5 billió jenes konszolidált árbevételt könyvelhettek el, ami 10,7 százalékos növekedés az előző évi értékhez képest (21,9 milliárd euró), 2,41 millió autó, és 3,34 millió motorkerékpár eladásának köszönhetően a világ 193 országában és régiójában. A nettó bevétel a hetedik egymást követő évben múlta felül az előző év teljesítményét.
Jól jellemzi a helyzetet Kiss László, aki így panaszkodik: sajnos ez a gyár olyan, hogy senki nem a nyugdíjig számol; az emberek itt úgy gondolkoznak, hogy „amíg nincs jobb, addig maradok, ha meg lesz, akkor elmegyek”.

Hozzáteszi, az étkezési jegyek kezelése nem elfogadható a szakszervezet számára sem, ám bármikor panaszkodnak ilyen esetekben a vezetőség felé, a megoldás általában csak ígéret marad. Ahogy az maradt a talpbetétek kérdése is. A napi 11 órás, egészséges talponléthez szükség volna talpbetétekre, ám ezt a Suzuki február óta ígéri… és nem teljesíti. Ezért sokan saját pénzből oldják ezt meg.

Diszkrimináció a magyarokkal szemben

Súlyosabb gond, hogy hiába magyarországi a cég, mégsem élveznek előnyt a magyar munkavállalók. Kiss János elmondta, a leépítéseknél nem azt nézték, hogy a hazai munkaerőt megtartsák a szlovákkal vagy a románnal szemben. Mikor ezt kifogásolták, az volt a válasz, hogy amikor hívták a magyar munkaerőt az nem jött, a szlovák meg az erdélyi igen. Ráadásul ennek nem az az oka, hogy ők kevesebbért dolgoznak – mondja az EGFSZ vezetője. Ezt Kiss erősen sérelmezi, hiszen mint mondja saját hazánkban ne legyünk már degradálva. Így elárulta, holnap fel fogja vetni ezt a problémáját a vezetés felé.

Az elbocsátások másik furcsasága, hogy arra sem voltak tekintettel, mióta dolgozik az ember a gyárban. Kiss szerint az sem lehetetlen, hogy valaki fél évvel a háta mögött maradhat, mások pedig másfél év munkaviszony után lesznek elküldve. „Olyan, mintha mesterségesen csináltak volna kiskaput annak, hogy sógor, koma, haver, ivócimbora, futball-társ maradjon, aki meg nem szimpatikus, az menjen” – mondja.

A kirúgott dolgozók külön végkielégítést nem kapnak. A szabályzat szerint minden három ledolgozott év után kapnak egy hónapnyi bért. Ezt megkapja, akinek jár illetve akik egyéves munkaviszony után távoznak, megkapják a 13. havi fizetést. A próbaidősök azonban semmit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

GregoryPech
2008. december 8. 23:50
Már megint zajlik a pánikkeltés...Elég súlyos enélkül is a helyzet, minek ezt még inkább rontani ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását