2024. március 29. - Auguszta

Kitüntették Raffayt és Koltayt

Többek között Raffay Ernő történész és Koltay Gábor filmrendező vehette át Csíkszeredában az idei Julianus-díjat, amely a magyarság érdekében hivatástudattal végzett tevékenységet honorálja.
2008. december 8. hétfő 07:40 - Hírextra
Összesen hat személynek ítélte oda az idén a díjat a csíkszeredai Julianus Alapítvány kuratóriuma, amely Raffayn és Koltayn kívül a marosvásárhelyi Lohinszky Loránd színművész, a budapesti Vekerdi József nyelvész, a győri Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes, a szatmárnémeti Muzsnay Árpád újságíró munkásságát is honorálta.

Lohinszky Lóránd marosvásárhelyi színművészt hatvanéves színészi és 55 éves pedagógusi pályafutása során a magyar nyelv ápolása érdekében kifejtett munkásságáért jutalmazták.
Vekerdi József nyelvész, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa a romániai kommunista diktatúra ideje alatt titokban számos könyvet és folyóiratot küldött Erdélybe.

Jáki Sándor Teodóz győri bencés szerzetes, zenepedagógus, a vallásos népénekek következetes gyűjtője és szakavatott ismerője a hetvenes évek végétől 119-szer járt Erdélyben és 91 alkalommal kereste fel Moldvában a csángómagyar falvakat.

Muzsnay Árpád szatmárnémeti újságíró művelődésszervezői tevékenységéért, a szatmári magyar irodalmi és művelődési emlékhelyek népszerűsítéséért kapta az elismerést.

Raffay Ernővel és Koltay Gáborral az erdélyiek főleg 2005-ben kerültek személyes kapcsolatba, amikor a kettejük által jegyzett Trianon című filmmel - nem kis politikai kockázatot vállalva - erdélyi körúton vettek részt - hangzott el a két magyarországi alkotó méltatásában.

Az oklevéllel, a Pálffy Árpád csíkszeredai szobrászművész által készített, Julianus barátot ábrázoló szoborral, könyvekkel, festménnyel járó díjban 1993 óta 84 személyiség részesült, köztük Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök, számos művész, alkotó, pedagógus, egyházi és közéleti személyiség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását