2024. április 19. - Emma

Kitüntették az "euró atyját"

Az Akadémiai Kiadó tizenhárom kiadványának szerzői és szerkesztői részesültek 2008-ban Akadémiai Nívódíjban, a kitüntetettek között van Lámfalussy Sándor közgazdász, az "euró atyja" is, aki a Pénzügyi válságok a fejlődő országokban című munkájáért részesü
2008. november 20. csütörtök 16:03 - Hírextra
A nívódíjakat csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában.
Németh Tamás, az MTA főtitkára kiemelte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hitvallása a kezdetektől a magyar nyelv és irodalom ápolása volt, ennek jegyében alapította pontosan 180 éve, 1828-ban az Akadémiai Kiadót.

A főtitkár hangoztatta: zaklatott világunkban különös jelentőséggel bírnak az értékek. A könyv, a zene, a képzőművészet mindig valós értékeket képviselték, bár nem mindig részesültek, részesülnek érdemeik szerinti elismerésben.

Paládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA Könyv- és folyóiratkiadói bizottságának elnöke a hazai tudományos könyvkiadás gondjait ecsetelve, elmondta: az MTA idei költségvetéséből 83 millió forint jutott az Akadémiai Kiadó számára. Ebből 23 millió forinttal támogatták a könyvkiadást, 60 millióval pedig a folyóiratokat.

Nem csupán az Akadémián ilyen sanyarú a tudományos könyvkiadás helyzete, a gondok országosan is jelentkeznek. Ezekről elsősorban a könyvkiadási "torzók" a humán tudományok területén, a félbemaradt lexikonok tanúskodnak. A tények fényében "öncsalás" a magyar tudományos könyvkiadás "fényes győzelmeiről" beszélni, előbb a folyóirat- és könyvkiadás helyzetét kellene rendbe tenni, s nem csupán az Akadémián, amely még mindig a legtöbbet teszi ezen a téren. "Meg kell győzni az Akadémiát és az Akadémián túli tudománypolitikát, hogy a tudományos folyóirat- és könyvkiadás közös ügy és nemzeti érdek" - hangsúlyozta Paládi-Kovács Attila.

Németh Tamás az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az Akadémiai Kiadó 1996-ig az MTA tulajdonában volt, akkor született döntés arról, hogy egy nemzetközi cég megvásárolja. Az MTA-nak 26 százalékos részesedése van, s akadémiai hozzájárulás nélkül nem lehet megváltoztatni a kiadói struktúrát, vagy a tulajdonosi szerkezetet.

"Az Akadémia két oldalról is kapcsolódik a kiadóhoz: ez egyrészt a 83 millió forintos költségvetési támogatás, ami az akadémiai kutatóintézetek támogatásához viszonyítva durván 0,5 és 1 százalék között van. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy az akadémiai kutatóintézetek a legnagyobb vásárlói a kiadói produktumoknak. Egyszer támogatásként jelentkezik az összeg, másrészt termékként, amikor megvásároljuk az Akadémiai Kiadó kiadványait" - hangsúlyozta Németh Tamás, hozzátéve, hogy a könyvek és folyóiratok értékesítéséből körülbelül ugyanolyan összeghez jut a kiadó, mint az MTA költségvetéséből biztosított támogatás.

"Ez biztos, hogy nem elég" - mondta az MTA főtitkára.Ugyanakkor rámutatott, hogy a tudományos könyvkiadásban az Akadémiai Kiadón kívül más cégek is részt vesznek. Az Akadémiai Kiadó vezető szerepet tölt be, de ez a szerep már kisebb annál, mint volt 1996-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását