2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rubik Ernőt kitüntetik

Rubik Ernő, a világszerte nagyra becsült tárgytervező és feltaláló, a Rubik-kocka atyja kapja idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elismerését. A Moholy-Nagy-díjat csütörtökön adják át Budapesten.
2008. november 19. szerda 17:51 - Hírextra
Az egyetem szerdai közleménye szerint a 2006 óta adományozott Moholy-Nagy-díjjal azokat ismerik el, akik tevékenységükkel kimagasló módon, közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak az egyetem céljainak eléréséhez.

A díjat odaítélő kuratórium indoklása szerint Rubik Ernő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára "több évtizedes, világszerte nagyra becsült tárgytervezői és feltalálói tevékenységével felejthetetlen érdemeket szerzett az egyetemen folyó munka megismertetésében és elismertetésében."

1975-ben mutatta be a Rubik-kockát, amelyet az egyetem oktatójaként, eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére konstruált. 1980 és 1982 között több mint 100 millió eladott példánnyal meghódította az egész világot, a kocka népszerűsége mindmáig töretlen - hangsúlyozták az indoklásban.

A Rubik-kocka több országban volt az év játéka, klubokat, egyesületeket, versenyeket és világbajnokságokat szerveztek és szerveznek ma is a bűvös kocka kedvelői számára.
"Mindenféle reklám, kampány nélkül, valóban saját erőből jutott el a nagyvilágba és bizonyított. A játék ma is él. Immár a következő generáció játszik a kockával, amelynek ugyanolyan örömet, kihívást és izgalmat jelent, mint az előző nemzedéknek" - mondta korábban Rubik Ernő az MTI-nek.

A 64 éves tervező, feltaláló a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként 1967-ben, majd az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult 1971-ig. Ezután építész-tervezőként dolgozott és az Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) oktatott. Több egyéb játéka is elterjedt, például a bűvös kígyó, de a kocka sikerét egyik sem tudta megközelíteni.

1988-ban létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. 1990-tól a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, 1996-tól tiszteletbeli elnöke. 1983-ban állami díjjal, 1995-ben életművéért, innovációs tevékenységéért Gábor Dénes-díjjal tüntették ki. A Kossuth-díjat 2007-ben kapta meg tárgyművészeti és feltalálói tevékenységéért, iskolateremtő jelentőségű oktatói munkássága elismeréseként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását