2024. május 17. - Paszkál

Magyarországi Szlovákok Szövetsége:legyen béke

A provokációk, az uszítás és a gyűlölet gerjesztésésének megállítását kérte hétfőn a felelős politikusoktól nyílt levelében a magyarországi szlovákok két vezető képviselője.
2008. november 10. hétfő 18:47 - Hírextra
"A népeink, illetve a két többségi nemzet és nemzeti kisebbség közötti feszültség kiéleződése csupán maroknyi uszító politikai kalandor javát szolgálja, akiknek semmi sem drága és szent" - áll a Ludové noviny című hírportálon, a magyarországi szlovákok internetes oldalán közzétett levélben, amelyet Ruzenka Egyedová-Baráneková, a Magyarországi Szlovákok Szövetség elnöke és Imrich Fuhl, a Pilis-Nógrádi Szövetség Koalíció vezetője írt alá.

"Időnként az az érzésünk, hogy a magyarok és a szlovákok közötti helyzet éleződése megfelel egyes politikusoknak is, akiket határozottan felkérünk, hogy hatalmi harcukban ne használják fel az olcsó nemzetiség kártyát és ne tekintsenek bennünket, a kisebbségek képviselőit sakkfiguráknak" - hangsúlyozták a levél aláírói, akik arra figyelmeztettek: a társadalom fejlődésének nehéz időszakában törvényszerű a bűnbak- és ellenségkeresés, s ha ezt felelős politikusok az állampolgárokkal közösen nem akadályozzák meg, tragédiához is vezethet.

A szövetség határozottan elítéli a kisebbségek iránti türelmetlenséget, "tekintet nélkül arra, hogy a Dunának melyik oldalán és melyik népről legyen szó".

A szövetség szerint "a szélsőségesek büntetlen erődemonstrációja törvénykezési problémákat is felvet". A budapesti szlovák nagykövetség előtt tüntetők november 3-án nemcsak zászlót égettek, de a magyarországi szlovákoknak is üzentek: a szlovák nép nem létezik, és ha nem határolódnak el a szlovák rendőröktől és a szlovákiai állítólagos terrortól, megmutatják, milyen az, ha nem lesznek velük szemben toleránsak. Ha ilyen esetben az illetékes hatóságok nem találnak módot és okot a vizsgálat megindítására, komoly gondok lehetnek a kisebbségek jogos védelmére vonatkozó törvényekkel is.

A szövetség felszólította a felelős politikusokat, állítsák meg a provokációkat, az uszítást és a gyűlölet gerjesztését. A közös történelem után a két nép a jelenben és a jövőben is együttélésre és együttműködésre van utalva.

Védjük meg magunkat együtt a gyűlöletet hintő szélsőségesek, szélsőséges nacionalisták és soviniszták veszélyes megnyilvánulásaitól. A magyarországi szlovákok számára nemcsak a nemzeti identitás megőrzése, hanem a két nép közötti baráti együttélés forog kockán - olvasható a levélben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását