2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jobbikos demonstráció a szlovák-magyar határnál

Több magyar-szlovák határátkelő közelében tartott félpályás útlezárást a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda hétfőn, tiltakozva a dunaszerdahelyi, magyar futballszurkolókat ért szlovák rendőri erőszak ellen és elítélve a szlovák kormány magy
2008. november 10. hétfő 18:27 - Hírextra
A demonstrációkat bejelentették, azokat a rendőrség tudomásul vette. Robert Fico szlovák kormányfő közölte: ha a határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, a szlovák hatóságok közbelépnének.

Győr-Moson-Sopron megyében Rajkánál és Vámosszabadinál tizenöt-tizenöt gépkocsi zárta le a fél pályát a kora délelőtti óráktól délután öt óráig. Egyik-másik járművön árpádsávos zászló lengett. Részleges dugók alakultak ki csupán, mivel nem volt nagy a forgalom. Mindkét helyszínen voltak rendőrök. Félpályás útlezárást tartottak Komáromnál a Magyarországot a szlovákiai Révkomárommal összekötő Erzsébet híd magyar oldalán, továbbá a Pest megyei letkési határátkelőnél is.

A Nógrád megyei Salgótarjánban huszonhat autó zárta le az út Szlovákia felé vezető sávját; 80-100 ember vett részt a demonstráción, a forgalmat rendőrök irányították. Több autón volt látható a "No Slota" és "Ne bántsd a magyart" transzparens, az egyikre pedig az "Elég a magyargyűlöletből!" mondatot feszítették fel, szlovákul.

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn azt hangsúlyozta, hogy ha magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor "a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket". "A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között" - idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség.

A rajkai átkelőhöz a Robert Fico vezette SMER-SD európai parlamenti képviselője, Monika Benová Flasíková is kilátogatott. A SITA hírügynökségnek nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy alig két évtizeddel a vasfüggöny összeomlása után határblokáddal kell szembenézni.

"Az egymással baráti viszonyban álló nemzeteket tömörítő Európai Unióban ez elfogadhatatlan" - mondta. Szavai szerint a szlovákok döntő többsége rendes ember, akik a barátságos szlovák-magyar viszonyt pártolják.

A magyar-szlovák határátkelők közelében tartott félpályás útlezárás mindenhol rendbontás nélkül ért véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását