2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ízek és kirakodóvásár Kőszegen

Hetedik alkalommal rendezi meg október 24-25-én Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Natúrpark ízei elnevezésű gasztronómia fesztivált és Orsolya napi kirakodóvásárt.
2008. október 21. kedd 11:28 - Hírextra
A néphagyomány szerint Kőszegen Orsolya napkor hajtották be télre állatokat a legelőről, ráadásul ez idő tájékán kezdett el forrni az újbor, így minden adott volt egy igen nagy őszi termény és kirakodóvásár megtartására, ezen események megünneplésére.

A Jurisics Vár a szervezők szerint tökéletes helyszíne a kétnapos rendezvénynek, mivel történelmi falai között egyedi hangulatú a vásári kirakodás, kóstoltatás, az ízek, illatok kavalkádja.
Bemutatkoznak a natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekas, csuhébáb- és terményjáték-készítők, tojásfestők, szalmafonók.

Évek óta a helyi civil szervezetek is lehetőséget kapnak a vásári forgatagban való megjelenésre, a fesztivál gasztronómiai jellegét erősíti a házi sütemények vására, melynek bevételét mindig jótékony célra használják fel a civilek.

Rendre nagy sikert aratnak a helyi német és horvát kisebbségek étel- és süteménykülönlegességeiből rendezett bemutatói és kóstolói. Ilyen különlegesség például a horvátok nyársra tűzött sült malaca, a scsevapcsicsa, a horvát kalács, a németek cigenudlija, vagy a sváb hurka.

A város és környéke művészeti együttesei, oktatási intézményei, zenekarai, tánckarai kulturális műsorukkal színesítik a rendezvény programkínálatát.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület meghívására évek óta érkeznek kiállítók a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, az idei évben Lockenhaus (Léka), Markt Neuhodis és Rechnitz (Rohonc) települések képviseltetik magukat bio-termékeikkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását