2024. április 28. - Valéria

Fassang László este Hammond orgonán a Nyitott Műhelyben

Új sorozatot kezd szerdán este Fassang László orgonaművész a budai Nyitott Műhelyben: szólóestet ad Hammond orgonán. Klubjának friss vállalkozása, hogy az 1934-ben szabadalmaztatott elektromos hangszert bemutassa.
2008. október 21. kedd 11:31 - Hírextra
Fassang László évek óta tervezte, hogy vásárol egy Hammond orgonát. Az instrumentum jellegzetes hangját azok is ismerik, akik nem járnak sűrűn koncertekre - jegyezte meg az orgonaművész az MTI-nek, hiszen hallható a televízióban sugárzott mesefilmek, például a Mekk mester, a Kukori és Kotkoda vagy a Frakk kísérőzenéjében is.

"Az első igazi találkozásom ezzel a hangszerrel 2002-ben történt a Calgary Nemzetközi Orgonaverseny és Fesztivál alkalmából. Doug Riley kanadai dzsesszorgonista rendszeresen adott koncerteket a város egyik kávézójában és a verseny végén az improvizációs aranyéremmel a zsebemben vettem a bátorságot és megkértem, hadd játsszak én is egy kicsit a hangszeren"- idézte fel emlékeit az orgonaművész.

Azóta tervezte, hogy szert tesz egy ilyen hangszerre. 2006-ban kapott egy címet, és egy évnyi "ismerkedés" után végül is megvásárolta a hangszert, amelyet egyenesen a Nyitott Műhelybe szállíttatott.

"Esténként lejárok gyakorolni. Szerdától pedig havonta arra nyílik lehetőségem, hogy az általam választott zenészekkel játsszam együtt. Ezek a koncertek egy ismerkedési folyamatnak, a hangszerrel és a zenész partnerekkel való kapcsolatomnak a különböző állomásai lesznek" - tette hozzá.

A hangszer Fassang László véleménye szerint egyesíti a sípos orgona és a zongora bizonyos tulajdonságait. Orgonaszerű, mert változatos hangszíneket lehet rajta létrehozni, zongoraszerű tulajdonsága viszont a teljesen pontos és dinamikus megszólalás, és nem utolsó sorban a szállíthatóság.

A Hammond orgona elsősorban a gospel, a blues, a dzsessz és a progresszív rock zenében vált ismertté. Érdekes, hogy sokak kutatásai szerint a gazdasági világválság vezetett a Hammond orgona megalkotásához, hiszen a drágább hangszerek iránti kereslet megcsappant az 1930-as évek elején. Legismertebb képviselői Jimmy Smith, Joy de Francesco, Keith Emerson, Rhoda Scott, Barbara Dennerlein - utóbbi 2008 januárjában lépett föl a Művészetek Palotájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását