2024. május 2. - Zsigmond

Napirend előtt

Kedvezményes üzemanyagvásárlási lehetőség megteremtését javasolta a gazdáknak a betakarításhoz az MDF-es Lengyel Zoltán kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
2008. október 21. kedd 11:25 - Hírextra
A még mindig magas üzemanyagárak tetemesen növelik a kukorica betakarításának költségeit a gazdák számára - közölte Lengyel Zoltán, aki szerint nem a piaci viszonyokba való durva beavatkozásra van szükség, hanem méltányos támogatásra az arra rászorulók részére.

Az ellenzéki képviselő szerint az anyagi nehézségek miatt országszerte egyre több táblán hagyják állva a földeken a kukoricát. Úgy vélte, a pénzügyi válság közepette is gondolni kell azokra, akik a földből élnek.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter válaszában a megtett intézkedésekről elmondta, hogy 15 milliárd forintos hitelkonstrukciót dolgoztak ki, 300 ezer tonna kukoricát vásárolnak fel a piacról, valamint két etanol üzem építésébe is belevágtak. Gráf József megjegyezte ugyanakkor, hogy az intézkedéseket a pénzügyi válság megakasztotta. Kitért arra, hogy az üzemanyagoknál változatlanul él az uniós támogatás és élni fognak az intervenciós felvásárlás lehetőségével is.
Alexa György (MSZP) szerint a gazdaság kifehérítése fontos gazdasági érdek, és a feketegazdasággal szemben társadalmi összefogásra is szükség van.

Szólt arról, hogy a feketegazdaság miatt kieső adóbevételek elérhetik az 1000-1200 milliárd forintot, azaz évi 100 ezer forint kár ér minden magyar állampolgárt. Szerinte a gazdaság kifehérítése a tisztességes vállalkozások érdeke is, ezért kezdeményeztek együttműködést a kormányzattal a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása érdekében.

Gráf József válaszában ismertette a kereskedelmi szervezetek és a kormány között létrejött megállapodást, amely számos intézkedést fogalmaz meg, így a hatósági ellenőrzések hatékonyságának növelését, a legális kereskedők és a hatóságok együttműködésének fokozását, ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását.

A megállapodást október 2-án írta alá a kormány több kereskedelmi szervezet és fogyasztóvédő szövetségek képviselőjével.
Két napirend előtti felszólalásban is szóba került a 150 éve született Prohászka Ottokár katolikus püspök életműve.

Harrach Péter (KDNP) a keresztényszocialista mozgalom egyik vezéralakjaként emlékezett meg az egyházi vezetőről, akiről - mint fogalmazott - sok egyoldalú és torz kép él az emberekben. A képviselő a püspök írásait idézve azt mondta: "ne ítéljétek ellenséges indulattal, ne ily szubjektív szempontokból, így sok-sok tévedésnek és igazságtalanságnak mentek eléje".

Gusztos Péter (SZDSZ) vállalhatónak és tiszteletre méltónak nevezte a Harrach Péter által a Prohászkától idézetteket. Mint mondta, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Balog Zoltán, a parlament kisebbségi bizottságának elnöke (mindkettő Fidesz) azonban nem adott érdemi választ arra, "hogyan kell érteni a kozmopolita parazitákról elmondott beszédüket, hogy mit tartanak aktuálisnak a múlt századi szélsőjobboldali terrornak szellemi értelemben megágyazó, kirekesztő és szalonképtelen megnyilatkozásokból".

A liberális képviselő kitért arra, hogy a két ellenzéki politikus részt vett a püspök szobrának avatásán.

Hörcsik Richárd (Fidesz) arról beszélt, hogy a hétvégén emlékeztek meg az 1708-ban Sárospatakon tartott Országgyűlés 300. évfordulójáról a pataki vár Öreg palotájában. Szavai szerint a sárospataki Országgyűlésen bebizonyosodott, hogy Rákóczi Ferenc egy rendkívüli uralkodó, korszerű államférfi volt, akinek képességei és morálja képes volt kivezetni az országot a súlyos válságból.

"Van mit tanulnunk tőle, csakúgy, mint a 300 évvel ezelőtti kuruc Országgyűlés tagjaitól" - fogalmazott a fideszes képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását