2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Rafinált formai megoldások"

A megannyi hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott Before Dawn rendezője hamarosan befejezi új rövidfilmje, a Normandiában forgatott A repülés története utómunkálatait. Az 1905-ben játszódó kosztümös film történetét "rafinált formai megoldásokkal" mesélik
2008. december 23. kedd 22:20 - Hírextra
A rendező "nem akarta lelőni 15 perc hosszúságú filmje poénját", ezért csak annyit árult el, hogy a történet egy nagypolgári piknik végén veszi kezdetét, mikor a társaság egy utolsó fotográfia kedvéért összeáll, egyvalaki azonban hiányzik a csoportképről.

A magyar-francia koprodukcióban készülő mozi szereplőgárdájában olyan hazai és külföldi művészek kaptak helyet, mint Nyakó Júlia, Nagy Mari, Babarczy László, Marie Mure, és Andreas Leupold. A filmet a Before Dawn operatőre, Erdély Mátyás fényképezte.

A repülés története digitális trükkjeit Európa egyik vezető utómunkacége, a BUF Compagnie készíti. A párizsi és Los Angeles-i székhelyű BUF olyan filmek trükkjeiért felelős, mint a Batman - A sötét lovag, a Mátrix-sorozat, a Pánikszoba, a Harcosok klubja, és Az elveszett gyerekek városa, megbízói között olyan rendezők találhatóak, mint Michel Gondry, Luc Besson, David Fincher, David Lynch, Wong Kar Wai és Oliver Stone.

A szeptember végén forgatott, sajátos hangulatú film utómunkálatai 2009 januárjában fejeződnek be, és a tervek szerint a jövő év első felében fog bemutatkozni valamelyik nemzetközi filmfesztiválon.

Kenyeres Bálint előző rövidfilmje, a 2005-ös Before Dawn a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, honorálták többek között a Sundance Filmfesztiválon, valamint a 36. Magyar Filmszemlén, és az Európai Filmakadémia díját is elnyerte. A film egy búzamezőn bujkáló, a "megváltó" teherautóra váró menekültek drámáját meséli el egyetlen, bravúrosan felvett jelenetben.

Kenyeres Bálint 1976-ban született Budapesten. Filozófiát, filmtörténetet és filmelméletet tanult az ELTE-n. A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán folytatott tanulmányait 2005-ben fejezte be. Zárás című rövidfilmje szerepelt az 56. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, több mint harminc filmfesztiválon tucatnyi díjat nyert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását