2024. április 20. - Tivadar

Bach a Várban, másképp

Kondor Ádám átdolgozásában hangzik el Johann Sebastian Bach Versenymű két hegedűre című darabja szombaton a budai Várban, a Muzsikáló Értelmiség Alapítvány következő hangversenyén - közölte az MTI-vel Lukács Friderika szervező.
2008. május 24. szombat 08:46 - Hírextra
Az MTA kongresszusi termében megrendezett koncerten Iván Timea és Kalló Zsolt tolmácsolásában hangzik el Bach kettős versenye. Mint arra a szervező rámutatott, Kondor Ádám szívesen foglalkozik átdolgozásokkal, tavaly Vékony Ildikó cimbalomművész számára komponálta újra Franz Schubert dalciklusát, a Téli utazást.

A fiatal komponista, aki a Zeneakadémián Kocsár Miklósnál, illetve Szokolay Sándornál végzett, Rados Ferenc és Kurtág György híres kamarazene óráit is látogatta. Egy évig pedig a legendás mester, Simon Albert dirigens magántanítványa volt. Zeneszerzői stílusára nagy hatást gyakorolt a dél-amerikai Mesias Maiguaschca, és Jeney Zoltán is.

Kondor Ádám Bach-átdolgozását a koncerten egy másik Bach-mű követi. A VI. Brandenburgi koncertet Juhász Barna és Konrád György, az egykori Tátrai Vonósnégyes tagja, a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, a Magyar Állami Operaház zenekarának, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt brácsa szólamvezetője adja elő.

A szünet után Schubert B-dúr triója hangzik el, amelyet Iván Tímea (hegedű), Csalog Gábor (zongora) és az a Rohmann Ditta (cselló) ad elő, aki az Egyesült Államokban Suren Bagratuni tanítványa, a Zeneakadémián Kertész Ottó és Perényi Miklós növendéke volt, jelenleg pedig a zürichi opera zenekarának ösztöndíjasa és a baseli zeneművészeti főiskola hallgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását