2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Képzelet és valóság

Létezik-e közép-európai irodalom, a modern írók számára manapság melyek lehetnek az aktuális témák, ki olvassa könyveiket? - egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Fikció és realitás között - közép-európai írók dilemmái című nemzetközi
2008. szeptember 26. péntek 14:27 - Hírextra
A budapesti Bolgár Kulturális Intézet, a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Román Kulturális Intézet, valamint a Szlovák Intézet közös konferenciájának résztvevői arról is eszmét cserélnek, hogy milyen visszhangra talál a közép-európai társadalmakban az író, az irodalmi tevékenység, hogyan lehet publikálni és eladni egy író alkotásait saját hazájában és a nemzetközi könyvpiacon.

Az irodalmi fórum vendége a román Adriana Babeti és Nicolae Prelipceanu, a szlovák Michal Hvorecky, a cseh Joanna Derdowska, a lengyel Kinga Dunin és Olga Tokarczuk, a bolgár Teodora Dimova, míg Magyarországot Farkas Jenő és Körössy József képviseli.

Konrád György író beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy ő töltheti be a fórum elnöki tisztségét. Ugyanakkor hozzátette, nem szereti a poszt "rituáléját", ezért Hinta a fikció és a valóság között címmel egy esszét írt köszöntőként. Az esszé azt próbálja kifejteni, mi az igaz egy önéletrajzban - folytatta Konrád György, hozzáfűzve, munkája két tézisből indul ki: az egyik, hogy az önéletrajzi regényben minden igaz, a másik pedig, hogy az önéletrajzi regényben semmi sem igaz, mert minden elbeszélés fikció, mese.

Mint arra a fórum elnöke írásában felhívta a figyelmet, az önéletrajznak úgy kell igaznak lennie, hogy legyen emberi hitelessége, mélyedjen bele az emberi memóriába. Egy jó szöveg eleve igaz, hiszen mögötte van az ember, "átjön rajta" - emelte ki.

A fórumot a Párizsban élő román képzőművész, Mircea Cantor kiállításának megnyitója zárja péntek este a Műcsarnokban. A Román Kulturális Intézet által támogatott tárlatot november 9-ig láthatják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását