2024. április 26. - Ervin

Nálunk járt Kofi Annan!

A Közép-Európai Egyetem (CEU) nyílt társadalom díját vette át Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára csütörtökön Budapesten. Az afrikai politikus a díj átvétele után elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos szerepet játszott idén az év ele
2008. június 19. csütörtök 20:18 - Hírextra
A nemzetközi közösség nem hunyt szemet a lehetséges kenyai krízis felett, hanem megtette a szükséges lépéseket, támogatta az afrikai unió beavatkozását - fűzte hozzá Kofi Annan.

Az ENSZ által játszott szerep rendkívül fontos volt, a nemzetközi közösségnek sikerült egy nyelvet beszélnie a kérdésben - hangsúlyozta az ENSZ hetedik főtitkára, aki szerint világszerte általános fejlődés tapasztalható az ENSZ által kitűzött célok teljesülésében; Afrikában is egyre mélyebb gyökereket ereszt a demokrácia, különösen az elmúlt egy évtizedben.

A világszervezet egykori első embere annak kapcsán beszélt a kenyai konfliktusról, hogy az afrikai államban egyre több az erőszak a március végi általános választások óta, amelyeken az ellenzék megszerezte a parlamenti többséget. Az ENSZ szerint a támadások többségét a jelenlegi rendszer hívei követték el.

A nyílt társadalom díj átadásakor a CEU alapítója, Soros György üzletember is méltatta Kofi Annan szerepét a kenyai konfliktus rendezésében.

Soros György szerint Kofi Annan ENSZ-főtitkárként is nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a világszervezetet közelebb hozza az emberekhez, a tagállamokat közelebb hozza egymáshoz, csökkentse a szakadékot a nemzeti érdekek és a nemzetközi közösség érdekei között.

Az üzletember kiemelte: Kofi Annannak köszönhetően az emberi jogok védelme még hangsúlyosabban jelent meg az ENSZ-ben.

A Közép-Európai Egyetem nyílt társadalom díját először 1994-ben Karl Popper filozófus vehette át. Azóta a díjazottak között volt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök, Václav Havel volt cseh államfő és Tom Lantos egykori amerikai kongresszusi képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását