2024. március 29. - Auguszta

Közép-európai írók fóruma

Fikció és realitás között - Közép-Európai Írók dilemmái címmel irodalmi fórumot szervez a Bolgár Kulturális Intézet, a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Román Kulturális Intézet, valamint a Szlovák Intézet pénteken Budapesten, a Közép-Európai Egyetem (CE
2008. szeptember 24. szerda 14:34 - Hírextra
Brindusa Armanca, a Román Kulturális Intézet igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy a szomszédos közép-európai országok írói jobban megismerjék egymást, megvitassák a problémákat és a kihívásokat.

A meghívott írók a vitabeszélgetéseken egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, létezik-e közép-európai irodalom, a modern írók számára manapság melyek lehetnek az aktuális témák, ki olvassa könyveiket, milyen módon olvasnak, milyen visszhangra talál a közép-európai társadalmakban az író, illetve az irodalmi tevékenység, hogy lehet publikálni és eladni egy író alkotásait saját hazájában és a nemzetközi könyvpiacon.

A Román Kulturális Intézet igazgatója megjegyezte, hogy a fórumot, melynek tiszteletbeli elnöke Konrád György, az európai uniós országok nemzeti kulturális intézeteinek hálózata, az EUNIC egy éve létrehozott budapesti tagszervezetének égisze alatt szervezték meg. Kitért arra, hogy Romániából Adriana Babeti és Nicolae Prelipceanu írók vesznek részt a kerekasztal-beszélgetésen.

Milan Kurucz, a Szlovák Intézet igazgatója elmondta, hogy a szlovák irodalmat a fórumon Michal Hvorecky képviseli, akinek munkái a fikció és a realitás határán mozognak.

Gál Jenő, a Cseh Centrum igazgatója kiemelte: az irodalmi rendezvény azért is fontos, mert a rendszerváltást követő négy-öt évben Csehországban nem adtak ki klasszikus magyar irodalmat. Tájékoztatása szerint a cseh kulturális intézmény vendége, Joanna Derdowska nem elsősorban író, hanem irodalommal foglalkozó kutató.

Arkadiusz Bernas, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese örömét fejezte ki, hogy a fórumot az európai nyelvek napján szervezik. Mint arra rámutatott, az európai nyelvek változatossága, gazdagsága az irodalomban csúcsosodik ki. A közép-európai országok nyelvi és történelmi tapasztalata azonban más, mint a nyugat-európai országoké - vélekedett.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a Lengyel Intézet Kinga Dunin írót és publicistát, valamint Olga Tokarczuk prózaírót, esszéistát hívta meg.

Plamen Peykov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója az általuk meghívott Teodora Dimova munkásságát ismertetve aláhúzta: az író rendkívül érzékenyen reagál azon társadalmi problémákra, melyek a rendszerváltás utáni Bulgáriában megfigyelhetőek. Munkái legmegrendítőbb motívuma az elidegenedés, azon fiatalok drámája, akik helyüket keresik a világban.

A fórumról szóló ismertető szerint a kerekasztal-beszélgetés megnyitóján Howard Michael Robinson, a CEU rektorhelyettese mond köszöntőt. A beszélgetésen, melyet Babarczy Eszter vezet, a külföldi vendégek mellett részt vesz Farkas Jenő és Körössy József is.

A Közép-európai Irodalmi Fórumot a Párizsban élő román képzőművész, Mircea Cantor kiállításának megnyitója zárja a Műcsarnokban. A Román Kulturális Intézet által támogatott tárlatot november 9-ig láthatják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását