2024. április 23. - Béla

Változásra van szükség

Világszerte változásra van szükség az üzleti oktatásban, igaz Európában és Amerikában más-más jellegű módosításokra - összegezték tapasztalataikat öt ország üzleti iskoláinak vezetői hétfőn, a Közép-európai Egyetem Üzleti Iskolája (CEU BS) által rendezett
2007. december 3. hétfő 18:26 - Hírextra

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a tanácskozáson az amerikai, a spanyol, az orosz, a szlovén és a magyar tapasztalatokat vetették össze, s megállapodtak abban hogy megvizsgálják, milyen csereprogramok jöhetnek létre az iskolák között.

Paul Garrison, a CEU Business School dékánja elmondta: az üzleti oktatásnak olyan témákkal is foglalkoznia kell a jövőben, amelyekkel korábban nem, vagy nem ilyen mértékben foglalkozott. Ezek között említette a környezetvédelmet és az üzleti etikát, amelyek biztosan hangsúlyosabbak lesznek a képzésben.

Rámutatott: az oktatás helyzete nemcsak kontinensenként, de egy kontinensen belül is eltérő. A közép- és kelet-európai üzleti iskoláknak természetszerűleg multinacionálisnak és multikulturálisnak kell lenniük, ami nem feltétlenül jellemző a nagyobb országokra.

Kitért arra, hogy az üzleti környezet világszerte változik, de ebben a térségben gyors társadalmi és politikai változások kísérik ezt az átmenetet, így a politikai társadalmi környezet változásaira is fel kell készítenünk a hallgatókat. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy politizálni kell az üzleti vezetőknek, viszont képesnek kell lenniük ismerni és elemezni az üzletin kívül a politikai folyamatokat.

Andrej Volkov a moszkvai Skolkovo School of Management dékánja szerint Oroszországban az üzleti oktatás jövője a vezetőképzés. Sokan szeretnének tanulni, de közülük nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy klasszikus MBA (Master of Business Administration) képzésben vegyenek részt. Ugyancsak a rövid programok híve Danica Purg a szlovéniai, Bledben működő School of Management vezetője. Danica Purg Garrisonhoz hasonlóan az iskola multikulturális és nemzetközi jellegét emelte ki.

Paul Danos, az amerikai Tuck School of Management at Dartmouth dékánja szerint náluk az üzleti oktatás legfontosabb kérdése, hogy milyen arányban legyenek az iskolák oktatási- és kutatóközpontok. Ebben kell egyensúlyt kialakítani, úgy hogy a professzoroknak legyen lehetősége kutatni, de eközben ne távolodjanak el a tanítástól. A kutatásba pedig lehetőség szerint a diákok minél nagyobb táborát be kell vonni.

Santiago Iniguez a madridi Instituto de Empresa dékánja szerint nem csak a kutatás aránya, de témája is ügydöntő. Nem lehet túlságosan elméleti, akadémikus témákat választani, csak olyanokat, amelyek az oktatásban is rövid időn belül hasznosíthatók - fejtette ki az írásos tájékoztató szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását