2024. április 26. - Ervin

Díjat kapott a filmrendező

Filmvetítéssel és panelbeszélgetéssel ünnepli Forgács Péter filmrendezőt a jövő héten a Közép-európai Egyetem (CEU) annak kapcsán, hogy a magyar dokumentumfilmes csütörtökön veheti át Hollandiában a rangos Erasmus-díjat - közölte az egyetem az MTI-vel.
2007. november 28. szerda 10:17 - Hírextra

Az egyetem tájékoztatása szerint Forgács Péter november 29-én, csütörtökön veheti át Hágában a 150 ezer euróval járó díjat. Ennek kapcsán december 4-én a CEU Auditóriumában levetítik A Püspök kertje című filmjét. A vetítést panelbeszélgetés követi, amelyen a rendező mellett részt vesz Kristian Feigelson, a párizsi Sorbonne Nouvelle professzora, Földényi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, Rév István, a CEU professzora, valamint Dragan Klaic, a Leideni Egyetem és a CEU professzora.

Az Erasmus-díj odaítélésekor a holland alapítvány felhívta a figyelmet arra, hogy zsűrije ebben az évben a "kultúra és emlékezés" szűkebb kategóriában válogatott a kiemelkedőt nyújtott művészek, politikusok, tudósok, újságírók közül.

Azért esett választásuk Forgács Péterre, mert "dokumentatív munkájával sajátos hozzájárulással segítette az emlékezést, a kultúra közvetítését, ezzel mélyítve és kiterjesztve a múlt megértését".
Hiteles amatőr és házi videókat alkalmazva a magyar művész közvetlen képet alkot filmjeiben a történelmi eseményekről, és bár új történetekkel nem foglalkozik, új perspektívából mutat be régebbieket - emelte ki az alapítvány.

"Mindennapi emberek magánéletéről forgatott intim képekkel Forgács a kortárs nézőt a közelmúlttal állítja szembe, és így közvetlenül adja tovább ezen epizódok emlékezetét" - állt a méltatásban.

A rendező több mint 30 filmje közül az alapítvány kiemelte a harmincas-negyvenes évek Magyarországát elsősorban házi videókon bemutató Privát Magyarország sorozatot - amelynek 14. darabja A Püspök kertje -, a spanyol polgárháborúról szóló El perro negro (A fekete kutya) című alkotást, valamint a legújabbat, a Lisl Goldarbeiter osztrák szépségkirálynő sorsát bemutató Miss Universe-t.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását